BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Matematika angolul


A cím hallatán egyeseknek felcsillan a szeme, másoknak égnek áll a haja. Van, aki szerint rossz tréfa, mások szerint kihívás. Egyik kolléganőm harmadik hónapja tanít matematikát angol nyelven, őt faggatom e „furcsa páros” kapcsán.
Kriszta, Te mit szóltál, amikor az előző tanév vége felé megkerestek a 9-es iskolából (Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) és felkértek a feladatra?
Örömmel fogadtam, mivel matematika szakos tanár is vagyok. Régebben tanítottam is a tárgyat. Arra gondoltam, ez egy jó alkalom, hogy bepillantást nyerjek a „kéttannyelvűsök” világába.

A kívülálló azt hinné, misem egyszerűbb számodra. Angol szakos tanár vagy és matematika tanári végzettséged is van. Pofon egyszerű a feladat. Tényleg ilyen egyszerű?

Bele kellett jönnöm, kellett rá készülgetnem. Természetesen meg kellett tanulnom a tantárgy szakszavait angolul, hiszen a matematikának is megvan a saját terminológiája.

Mi volt vagy mi a legnagyobb kihívás?

Az volt a legnehezebb, hogy a magyar nyelvű matematika tanmenetbe beillesszem az angol nyelvű matematikát, mivel ezeknek a gyerekeknek van magyar anyanyelvű matematika órájuk is, de azt nem én tanítom nekik.

Hányadikosokat tanítasz? És milyenek a jankaysok?

7-8. osztályosokat tanítok és nagyon ügyesek. Jól kijövünk egymással, szeretek velük dolgozni. Javarészt geometriázunk, de minden területet gyakorolunk.

Na, most egy buta kérdés: Mit csinálnak a jankaysok az általános iskola befejezése után? Komolyra fordítva a szót, mit gondolsz, számíthatunk a jövő évi kilencedikesek között néhány remek angolosra a Jankayból? (Ha ragaszkodnak hozzá, bevezethetjük nálunk is az idegennyelű matematikát, majd bedolgozom én is magam.)

Nem is oly rég, volt jó pár tanítványunk a 9-es iskolából és ügyesek voltak. És nem csak angol nyelvből remekeltek. Remélem, hogy jönnek jövőre is. Jó helyük lesz nálunk. Ha addig nem teszik, majd nyelvvizsgáznak velünk, érettségiznek, szakmai angolt tanulnak, sőt felvehetik a németet is és abból is produkálhatnak.

Ja persze, a szakmai angolt is Te viszed nálunk. Nagyon sokoldalú vagy. Te magad keresed a kihívásokat, vagy azok találnak meg Téged?

Utóbbi az igaz. Megtalálnak. De nem bánom, mert így sokkal változatosabb a munkám.

Köszönöm, hogy beavattál egy kicsit, egyszer majd meg is hívatom magamat egy „angol matek órádra”. Készülök majd rá egy kicsit, hogy meg is értsem, miről van szó. Addig is és azután is sok sikert kívánok Neked!

EM

Copyright © 2013. All Rights Reserved.