BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A szaxofonos

1Három hete olvashattátok a honlapunkon azoknak a diákoknak a névsorát, akikre a tanulmányi eredményük miatt nagyon büszkék vagyunk. Persze, a legtöbb jó eredményt elérő diákunkról tudjuk, hogy komoly hobbijuk is van, így még értékesebb a jó tanulmányi eredmény. A múlt héten egyiküktől, egy korábbi nagyon kedves tanítványomtól, Monostori Olivértől meghívót kaptam a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar minősítő hangversenyére. Ő is „fúj” az együttesben, szép tanulmányi eredménye mellett tehát, - mint ahogy a koncerten én is meggyőződhettem róla – komoly, nagy felkészültséget igénylő hobbinak hódol. A minősítő hangversenyen, mely telt ház előtt zajlott a Jókai Színházban, hatalmas sikert értek el, és „Kiemelt Arany fokozat” minősítést kaptak Koncert Fúvószenekar kategóriában. Gratulálunk a szép teljesítményhez az egész zenekarnak, a többi vízműsnek is, akik szerepelnek benne, és persze Olivérnek is, akinek még a minősítés előtt tettem fel a kérdéseimet.

- Mióta foglalkozol zenével?

Amikor elkezdtem az általános iskolát, a nagyszüleim ragaszkodtak hozzá, hogy zeneiskolába járjak. Eleinte nem szerettem, de az évek során rájöttem, hogy élvezem. Ma már nagyon örülök, hogy akkor régen megfogadtam a tanácsukat. Szeretném addig folytatni a zenélést, ameddig csak lehet.

- Milyen hangszeren játszol?

Tenor szaxofonon.

- Miért választottad ezt a hangszert?

Akkoriban már harmadik éve klarinétoztam és jártam az ifjúsági zenekarba. Egyszer csak azt vettem észre, hogy nemigen hallatszom ki a többiek közül. Akkor határoztam el, hogy szaxofonozni fogok.

- Hogyan kerültél a Vasutas Fúvószenekarba?

A zeneiskolának van egy ifjúsági fúvószenekara. Hét évvel ezelőtt az akkori tanárom által kerültem oda. Másfél évvel ezelőtt pedig csatlakoztam a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekarhoz.

- Mit jelent a minősítő hangverseny? Milyen minősítést kaphattok most?

5 évente van minősítő koncert. A legutóbbi alkalommal a zenekar elnyerte a Koncert fúvószenekari kategóriában „C” nehézségi fokon a Kiemelt Aranydiplomát. Ez többek között azt jelenti, hogy ezt a címet viselheti az együttes a következő minősítő hangversenyig.

- A zenekar vezetője nemrég magas rangú városi kitüntetést kapott. Sokan voltatok jelen az díjátadáson a tanítványai közül, én is ott voltam, úgy éreztem, kötődtök a karmesteretekhez.

Igen, így van. Szűcs Csaba tanár úr országszerte elismert harsonaművész, de ami ennél is fontosabb, kitűnő tanár. Nem egy növendékével beszéltem már, akik mind elismerően nyilatkoztak róla. Csaba bácsi nagyon jó karmester. Mindig képes kihozni a zenekarból a maximumot.

- Te milyen sikereket értél el a zenekarral?

Minden évben megrendezésre kerül a ZENIT (Zenei Ifjúsági Találkozó). Az együttesünk minden alkalommal jelen van itt. 2010-ben többek között a Legjobb zenekari hangzás díját és a Legjobb műsorválasztás díját is megszereztük. Továbbá Szűcs Csaba karmester is különdíjat kapott. 2011 nyarán is számos díjat kaptunk, ezen felül a zenekar részt vett a Romániában megrendezésre kerülő Nemzetközi Fúvószenekari Találkozón, ahol méltóan képviselte Békéscsabát.

- A zenekarban számos vízműs játszik.

Igen, a rézfúvósok közül például Kajári János, Szatmári Zoltán, Péter Dániel, Török Péter. A zenekart erősítik olyanok is, akik vízműsök voltak: Runa Csaba, Sáfár Attila, Ludányi György.

- Milyen céljaid vannak az érettségi után?

Mindenképpen szeretnék technikusi vizsgát tenni, azután pedig a Debreceni Egyetemre felvételizek.

- Köszönöm, hogy feleltél a kérdéseimre. További sikereket kívánok neked az érettségin és a zenekarral is.

SCA    

 32

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.