BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A magasépítők technikája

1A magasépítők már évszázadok óta használnak különböző segédeszközöket a profi kivitelezési érdekében. Ezen eszközök kezdetben nagyon egyszerű szerkezetek voltak, manapság a modern technikát követve egyre fejlettebbek.

Nézzünk két példát, egy akkorit és egy mait: a távolságok mérésére régen a colostokot és a mérőszalagot használták, míg most a digitális távmérőt. A magasépítő diákoknak a Vízmű falain belül is van lehetőségük találkozni ilyen technikai újdonságokkal. Iskolánk ezen a területen is halad a korral és megpróbálja a lehetőségekhez mérten a legmodernebb eszközöket beszerezni és alkalmazni az oktatásban.

Szakmai gyakorlati tanárként az a tapasztalatom, hogy a diákok kifejezetten élveznek ezekkel a műszerekkel dolgozni, mivel sokrétűbb és pontosabb műveletek elvégzésére képesek. Iskolánkban nagy sikernek örvend a hőkamera, amely a magasépítésben használt eszközök királyának is tekinthető. Ezen műszer az infrasugarak érzékelésére képes és ezt képi formában tudja megjeleníteni. Igazán látványos amikor a kijelzőn melegebb és hidegebb tárgyakat külön színekkel jeleníti meg.

A műszerpark további szereplői a teljesség igénye nélkül, például a digitális vízmérték amely a pontosabb vízszintes és függőleges irány kimérésére alkalmas, a digitális szögmérő amely a fedélszék szarufáinak kiosztásához nyújt nagy segítséget, a különböző lézeres vetítők, amik szintén a vízszintes és függőleges irányvonalakat jeleníti meg, és főként a burkolási munkáknál használatosak. Egy közkedvelt készülék még a fém- és fa kereső, amely a rejtett szerkezeteket hivatott kijelezni. Ezen műszer használatát nagyon élvezik a diákok, mert olyan szerkezeti területet is felfedhetnek, amikre nem is számít az ember.

Egy szóval: a szakmának haladnia kell a korral, és a mi iskolánk - láthatóan - halad is.

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.