BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Amiért érdemes tanulni…

1Egy volt vízműs sikerei a munka világában

Szatmári Zoltán tavaly még ötödévesként koptatta a Vízmű padjait, ebben az évben pedig már a MOL Nyrt. békásmegyeri kutatólaborjának oszlopos tagja. Helyzete több szempontból is irigylésre méltó. Lássuk, hogyan ívelt lassan felfelé Zoli pályája!

- Hogyan jelent meg az életedben a geológia?

- Mikor nyolcadikos voltam, csak egy dolog vezérelt a választásban. Valami érdekességet szeretnék tanulni. A geológia rögtön felkeltette az érdeklődésemet, s úgy gondoltam, ami izgat, azt meg is fogom tanulni. Ez így is lett. Persze sokat kellett tanulni, de a megszerzett élmények mindenért kárpótoltak. Főleg a terepgyakorlatokat szerettem. A geológia kézzel fogható, itt van a „talpunk alatt”. Sok ember csak egyszerű köveknek, sőt kavicsoknak látja az ásványokat, pedig ha tudnák, hogy egy-egy marok nagyságú darab mennyit tud mesélni.

- Mesélj, kérlek a munkahelyedről!

- A MOL békásmegyeri kutatólaborjában dolgozom. Az anyagvizsgálat áll az itteni munka középpontjában. Nekem az a dolgom, hogy a kőzetmintákat előkészítsem az elemzésre. Többféle mintát is készítek. Egyrészt csiszolatokat, másrészt vitriniteket. Nagyon precíznek kell lennem, hogy a csiszolatok vastagsága ne haladja meg a 30 μm-t.

- Amellett, hogy sokat dolgozol, jól is érzed magad?

- Igen, nagyon jól. Szerencsére a kollégáim nagyon rendesek, és van szerencsém volt vízműssel is együtt dolgozni. Nagy öröm a számomra, hogy a főnökeim is elismerik a munkámat, és megbízható munkaerőnek tartanak.
Egy dolog furcsa csupán, az hogy most a 12. emeleten lakom, ahol sosem csillapodik a szél. A kilátás viszont gyönyörű!

- Milyen céljaid vannak?

- Mindenképpen szeretnék a MOL-nál maradni. Emellett régi vágyálmom, hogy elvégezzem a fúrómesteri képzést, hogy én irányíthassak egy igazi fúrótornyot. Ehhez persze a nyelvtudásom tökéletesítésére is szükség van. Remélem, hogy ezzel a feladattal is megbirkózom.

- Mit tanácsolsz a mostani geosoknak?

- Becsülettel tanuljanak. Nemcsak az a lényeg, hogy jó jegyet kapjanak, hanem az az igazán fontos, hogy amit megtanultak, azt tudják majd alkalmazni a munkájuk során is.

- Büszkék vagyunk rád! Azt kívánom, hogy a jövőben is valósuljon meg minden vágyad. Remélem egyszer tényleg téged fogunk látni egy fúrótorony tetején.

234

Copyright © 2013. All Rights Reserved.