BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Úton

1Iskolánk rajztanára Novák Attila tanár úr, akinek művészi tehetségét a diákok a tanórákról ismerhetik; de a nagyközönség is többször megcsodálhatta már a tárlatokon.

Munkái Békéscsabán a közelmúltban, önálló kiállítás keretében a Megyeházi Művészeti Galériában (HELY-ZET-KÉP 2011.), míg a 3T Csoport (NSZK) tagjaként a Jankay Galériában voltak láthatóak (50-10. 2013.). Szülővárosán kívül jelentősebb önálló kiállításai Budapesten, Baján, Csongrádon, Szerbiában és Szlovákiában voltak.

Számos csoportos kiállításon szere­pelt, többek között Békéscsabán, Budapesten, Gyulán, Kaposváron, Mezőtúron, Szentes­en, Szlovákiában. Több művésztelep munkájában is részt vett. Jelenleg a békéscsabai Békési Úti Közösségi Házak Alkotókörének és Nemzetközi Művésztelepének, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett Békés Megyei Amatőr Alkotók Művésztelepének a vezetője.

 

Munkáit Szentesen (Alkotó Pedagógusok Tárlata) és Kaposváron (Országos Groteszk Képző- és Iparművészeti Triennálé) is elismerésben részesítették. A 3T Csoport (NSZK) tagjaként élőművészeti fesztiválokon, kortárs rendezvényeken vesz részt, Békésc­sabán, Budapesten, Gyulán, Egerben és Szentendrén. Az alkotás mellett kiállításokat nyit meg, publikál, szabadegyetemi előadásokat tart és a vizuális oktatás számos területén tevékenykedik.

Január 16-án lesz a megnyitója következő tárlatának Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban. Úton című kiállítása nem az eddigi alkotói tevékenységének összegző jellegű bemu­tatása, hanem egy keresztmetszet az életkorának fordulópontján lévő, az önmagával szembenéző, a jelenével találkozó emberről.

A kiállítótér a vizuális eszközök és műfajok együttes terévé válik, s ezek összhatása maga a mű. Az alkotó az önportréjának transzformációival, a videóinstalláció, a videóanimáció, a térinstalláció és a fotóprintek objektív és szubjektív kölcsönhatásának segítségével kö­zelíti meg az időben és térben való létezés és cselekvés lehetőségeit, és azok eredményeit.

Az úton létrejövő találkozások szimbolikus stációin keresztül vizsgálja a valóság és a fikció kölcsönös egymásra hatásait, szellemi és érzelmi viszonyrendszerét, s rögzíti azok fázisait, következményeit.

- Mi lenne, ha tárgy lenne Novák Attila?

- Nyílvessző, az olyan szépen száll. Mindig úton van. Én az lennék, azt hiszem az... Nem azt a pillanatot várom, amikor becsapódok, s azt sem, amikor kilőnek, hanem amikor úton van! De az életünk is egy ilyen nyílvessző. Valahonnan elindul, valahova megérkezik…

(Domovina M1 2013.08.19.)

Érdemes lesz meglátogatni a kiállítást. Büszkék vagyunk tanár úr tehetségére, és nagyon sok sikert kívánunk további munkájához.

2 345

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.