BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Technikai újítások környezettudatosan

12014. január 7-én kezdődött a Consumer Electronic Show (CES) Las Vegasban.  Az esemény lényege, hogy a nagy technikai cégek szórakoztató elektronikai eszközöket, háztartási gépeket valamint autóipari termékeket mutatnak be, melyekkel megpróbálják megjósolni, illetve befolyásolni az év műszaki trendjeit. Az eszközök megtervezésekor elsődleges szempont szerencsére a környezettudatosság is.

 

Már a helyszín sem mindennapi: Las Vegas. Egy közel 600.000 lakosú város az USA nyugati részén. A világ szórakoztató központjaként is számon tartott település több helyszínén is voltak standok, kiállítások, rendezvények, így mindenki megtalálhatta a számára izgalmas bemutatókat.

 A háztartási gépek körében bemutattak egy érdekességet, a Cub Cadet Zerot, mely a világ első, tisztán elektromos energiát hasznosító fűnyírója. Ryan McGannek megtervezte a napelemes hűtőládát, ami üresen 20kg-ot nyom, van kereke is, emellett áramforrás-igényes eszközeink csatlakoztatására is van lehetőség.

Az LCD- és plazmatévék megjelenése óta sokat emlegetett tény, hogy a lapos képernyős készülékek bizony sokat, többet fogyasztanak hagyományos társaiknál. A gyártók úgy tűnik ráéreztek a problémára, a CES-en ugyanis több vállalat is bemutatta a korábbinál jóval kevesebbet fogyasztó modelljeit.

Az LG legújabb CURVED OLED TV-modellje igen hatékony és környezetbarát tévé, újabb kitűnő bizonyítéka annak, hogy az LG Electronics elkötelezte magát a felelősségteljes gyártás mellett. A korábbi típusokhoz képest ez a készülék több újrahasznosított alapanyagot és jóval kevesebb alkatrészt tartalmaz. A könnyű és energiahatékony 55EB9600 környezetbarát működésével és csúcsminőségű kialakításával érdemelte ki a CES 2014 innovációs díját.

A tavalyi évben jelent meg a 3D nyomtatás, így a megfelelő tervek és anyagok segítségével bármilyen tárgy elkészíthető. A tárgyak nyomtatása kevesebb energiafogyasztással, így kisebb széndioxid-kibocsátással is jár, mintha ugyanazokat a darabokat gyárakban állítanák elő, majd áruházakba szállítanák. Egy közönséges printerrel készített tárgynál 41-64 százalékkal kevesebb energia használódik el. Ez azért is lehetséges, mert a 3D nyomtatásnál csekélyebb mennyiségű nyersanyaggal dolgozunk.

A Google egy ideje már fejleszti saját vezető nélküli autóját, azonban egy francia vállalat megelőzte, és bemutatta intelligens, önműködő autóját. Sőt, már megvásárolható az Egyesült Államokban. A Navia nevű gép 8 utast tud szállítani.  2014-ben kereskedelmi forgalomba került az első vezető nélküli autó. A járművet leginkább repülőtereken, egyetemek területén, parkokban és sportközpontokban fogják használni annak érdekében, hogy csökkentsék a légszennyezettséget és a közlekedési dugókat.

A hordozható és flexibilis eszközökre nagy igény mutatkozik, amit szeretnének a gyártók megoldani. A 3D nyomtatás egyre hasznosabb és összetettebb lesz. Minden megújuló energiát fog hasznosítani. Remélem, hogy be fognak válni ezek az új technológiák.

2345

Copyright © 2013. All Rights Reserved.