BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Valóban létezett Szemiramisz függőkertje…


Egy oxfordi történész, Stephanie Dalley több mint húsz éven keresztül kutatta Szemirámisz függőkertjének titkát. A legenda szerint II. Nabu-kudurri-uszur babilóniai uralkodó építette feleségének, hogy ne gyötörtje a honvágy. Az oxfordi kutató azonban körülbelül egy évszázaddal korábbra teszi a függőkert építésének idejét. Sőt, szerinte a helye is 300 kilométerrel északra található az eredeti elképzelésekhez képest.

 

Ékírásos források, valamint a régészek által Ninive, az Újasszír Birodalom akkori központja körül feltárt vízvezeték-rendszer maradványai is alátámasztják azt a hipotézist, miszerint egy, a vizet nagy magasságba felemelni képes bronzból készült csavarszerkezettel öntözték a kertet. Mindez mintegy 400 évvel hamarabb történt Archimédesz szivattyújának feltalálásánál.

Stephanie Dalley Irakba utazott, hogy kutatásokat végezzen. Biztonsági okok miatt viszont nem tudta megközelíteni a Moszul térségében lévő helyet. Egy forgatócsoport azonban megörökítette a földhalmokkal és kőtörmelékkel teli, dús növényzetű dombot. Dalley szerint ez a hely az ókor egyik csodájának eredeti helye. Habár sok kutató kételkedett a kert létezésében, az ezzel kapcsolatos kutatások új célja az lehet, hogy bebizonyítsák, hogy valóban Ninive környékén épült-e Szemirámisz bámulatos függőkertje.


 

ű

 

 


Copyright © 2013. All Rights Reserved.