BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Geológiai könyvözön a Vízműben


7December hónapban egy levelet kapott iskolánk a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) Országos Földtani Szakkönyvtárától, amelyben tájékoztattak minket, hogy ha van rá igényünk, akkor számtalan geológiai témájú szakkönyvet és folyóiratot tudnak a rendelkezésünkre bocsájtani, teljesen ingyen és bérmentve. Természetesen nekünk sem kellett több!

 

Jómagam és geológustanár kollégáim (Szenti Alexandra és Lisztes Tibor) kaptunk egy terjedelmes listát, amely több oldalon keresztül tartalmazott földtani témájú szakirodalom-felsorolást, ebből kedvünkre válogathattunk.

 

A listán a következő tételek közül mazsolázhattunk: Magyar Állami Földtani Intézet Évi Jelentései, Magyar Állami Földtani Intézet alkalmi kiadványai, térképmagyarázói, kirándulásvezetői és számtalan folyóirat az 1960-as évektől kezdődően: Általános Földtani Szemle, Őslénytani Viták
Mérnökgeológiai Szemle, Földtani Közlöny, Földtani Kutatás.

Az iskolánknak hasznos szakirodalmak kiválogatása után már ment is a lista Budapestre és a „szeretetcsomag” összekészítése után nemrég megérkezett a Vízműbe. A könyvtári leltározás után a szakkönyvek és a folyóiratok a „Geológiaterembe” kerülnek. Miért is fontosak ezek a szakmai jellegű irományok?

A természettudományok, így a földtudományok is dinamikusan változó tudományok, amelyeknek új tudományos eredményeit és vívmányait be kell mutatni. Ezekből születnek a szakcikkek, amelyeket különféle tudományos folyóiratokban publikálnak. Ilyen például az 1872-től létező Földtani Közlöny is, amelyből iskolánk is kapott egy jó pár évfolyamot. A szakcikkekről viszont elmondhatjuk, hogy egy igen szűk kört érintenek és érdekelnek is.

Sokkal érdekesebbek lehetnek a laikusok számára azok a földtani ihletettségű kiadványok, amelyek egy-egy kevésbé ismert földrajzi terület geológiai látnivalóira hívják fel a figyelmet. Ilyen a pár évvel ezelőtt kiadott „Magyarország földtani atlasza országjáróknak” című igényes kötet, amely hazánk területének olyan földtani érdekességeit és egyben kirándulóhelyeit mutatja be, amelyek mindenki számára megtekinthetőek, akár egy hétvégi egynapos kirándulás keretében is.

Az MFGI által megküldött anyagok fontos elemei az ún. földtani térképek is és az azokhoz tartozó magyarázók. Ezek nagy részletességgel ábrázolják hazánk egyes tájegységeinek földtani képződményeit, különféle színek és jelkulcs segítségével. A geológus terepi munkájának fontos eszközei ezek is.

Összességében elmondhatjuk, hogy iskolánk egy komoly kollekcióval gazdagodott, amely remélhetőleg elősegíti majd az itt szakmát tanuló diákság szellemi és szakmai fejlődését a közeljövőben. Természetesen sok szeretettel várjuk a nem geológusokat is a könyvek használatára, hisz ők is számtalan hasznos információt szerezhetnek a könyvek lapjairól. Olvasásra és szakmára fel!

123456

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.