BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Ott voltunk a hídbontásnál

Múlt hét szombaton a délelőtti órákban vízműsök kisebb csoportja gyűlt össze a békéscsabai vasútállomásnál, hogy megfigyelje az Orosházi úti felüljáró bontási munkálatait. A teljes hétvégén át tartó vágányzár lehetővé tette, hogy a sínekről figyeljük az eseményeket. Szerencsére jó időt fogtunk ki. A helyszínre érkezve a Közgép építésvezetője, Czaga Róbert bemutatta nekünk a híd alapjait készítő cölöpfúrógépet. Láttuk, hogyan törik fel a 35 cm-es betonréteget, és azt is, hogyan emelik ki az acélgerendákat 200 tonna teherbírású daruval. A bontási munkák ideje alatt a vágányokat fóliával takarták le, hogy az ágyazat ne szennyeződjön. Láttunk cölöpöző gépet, amely 60 m hosszú cölöpöket fog készíteni.

 

Vendéglátónk elmondta, hogy 120 méter hosszú, kétszer két sávos, ferdekábeles acélhíd készül Jamina és a belváros között, külön kerékpárúttal és gyalogosoknak szánt járdával. A 20 kV-os vasúti vezeték feletti biztonsági védőtávolság az Európai Unió szabványainak megfelelő lesz. Megújul a vasútállomás épülete és az állomás vágányhálózata is. A pályafejlesztésnek köszönhetően a vonatok akár 120 km/h sebességgel is átfuthatnak az állomáson. Az építésvezető úr meghívott bennünket, hogy az építési folyamatot is tekintsük meg. Úgy gondolom, mindannyian örömmel teszünk majd eleget e meghívásnak.


A felújítások egy ideig megnehezítik a Jaminából bejárók dolgát, de 2015 végére, ha minden igaz, elkészül az új, korszerű felüljáró. Köszönjük, hogy közelebbről is megnézhettük a munkát, nagy élmény volt.

 


 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.