BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Kirándulás a Békésszentandrási duzzasztóhoz


2014. március 19-én egy 50 fős busz telt meg vízműsökkel. A békésszentandrási vízerőműhöz utaztunk, hogy jobban megismerjük annak szerkezetét és működését. Mikor megérkeztünk, a csoportot két részre osztották. Vezetőnk először a duzzasztógáthoz kalauzolt bennünket, melynek kapui egyenként hét méteresek. Beszámolt nekünk a nyári-téli vízszintmagasságról és az általános jellemzőkről.

 

A magasból lenyűgöző látvány tárult elénk. A gépházban láthattuk, milyen elv szerint működnek a berendezések. A következő állomás a hajózsilip volt. Ahogy a nevében is benne van, a hajózás biztosításában játszik szerepet. Ez a vízlépcsők kialakításával oldható meg.

 

A továbbiakban átsétáltunk a vízerőmű vízkivételi helyéhez, ahol egy gereb biztosítja a folyó által szállított uszadékok felfogását, így védve a gépészeti berendezéseket.

A vízenergia hasznosításában főszerepet kap a két turbina, melyek jelentős teljesítménye akár négyezer család energiaigényét fedezi. Ezzel az erőforrással körülbelül nyolcezer tonna széndioxid kibocsátását lehet elkerülni évente.

Délután új élményekkel és tapasztalatokkal felvértezve indultunk vissza. Egy igen hasznos és érdekes kirándulásnak lehettünk részesei, a megszerzett ismereteket később a munkánk során is jól felhasználhatjuk.

 

   

 

   

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.