BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Séta közben mandarinrécét láttunk

01Mivel mindig szerettük a természetet és fontosnak éreztük a környezetvédelmet, ezért is választottuk a továbbtanuláskor is ezt a területet, és jelentkeztünk a Vízműbe. A környezetvédelem órákon képet kapunk már többek között a védett fajokról, a védetté nyilvánítás folyamatáról és jelentőségéről. Említést teszünk olyan ritka fajokról is, melyekkel elvétve találkozhatunk vagy tudatosan keresve kutathatjuk fel őket.

Szerencsések voltunk, amikor a minap sétáltunk az Élővíz-csatorna partján és a vízben megláttunk egy nagyon szép madarat. Első gondolatunk az volt, hogy le kell fényképezni. Megvártuk, míg partközelbe úszik, és le is fotóztuk. Tanakodtunk, hogy milyen kacsa lehet ez, mert ilyet még nem láttunk. Rákerestünk az interneten és kiderült, hogy egy ritka fajról, a mandarinrécéről van szó.

A mandarinréce, közepes méretű ázsiai díszmadár, amely a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék családjába tartozik. Valaha igen elterjedt volt Kelet- Ázsiában, de mára veszélyeztetett fajjá vált. Víz közeli lombos erdők lakója. A Kelet-Oroszországban és a Kínában élő populáció jóval ezer pár alatt van, habár Japánban megközelítőleg 5000 pár él. Az utóbbi időkben a mesterséges telepítések révén Európában is elterjedt, itt körülbelül 7000 vadon élő párt tartanak nyilván. A hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és utódaikat is párban nevelik. Épp ezért lett a mandarinréce-pár a házastársi hűség és boldogság jelképállata.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy megtekinthettünk egy ilyen ritka fajt. Reméljük, hogy még fogunk találkozni ezzel a fenséges tollazatú madárral a jövőben.
02030405

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.