BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Rendezvény


Rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő…

01

Iskolánk első végzős évfolyama 1954-ben érettségizett. Azóta sok idő eltelt, és az érettségire vonatkozó szabályok is sokat változtak. A legjelentősebb átalakulás 2005-ben történt, amikor bevezették a kétszintű érettségit. Lehetőség van arra is, hogy az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt, illetve ezt követően is vizsgázzanak a jelöltek egyes tantárgyakból. Tehát az érettségi vizsga már nem egyszeri és megismételhetetlen.

Az írásbeli vizsgák még májusban lezajlottak, a szóbelik június 18-án kezdődtek a 12. E osztály vizsgáival, ezt követte a 12. A, 12. D, majd a 12. B. Mindegyik osztályhoz számos előrehozott, ismétlő, kiegészítő, szintemelő vizsgára jelentkezőt osztottak be. Az egyes osztályokra három vizsganap jutott. A vizsgán a tanárok is izgulnak (sőt lehet, hogy egyes esetekben jobban, mint a vizsgázók). Vajon megtérül-e a sok erőfeszítés, magyarázat? Szépen fognak-e felelni? Hogyan hat rájuk a vizsgaszituáció? Jó tételt fognak húzni? Némelyik diák ugyanis addig szuggerálja, mit nem szeretne húzni, hogy a végén mégis azt sikerül kihúznia, amit nem akart.

Matematikából - a korábbi évekhez hasonlóan - az idén sem kellett senkinek szóbeliznie, hiszen az írásbelin mindenki teljesítette a követelményeket. A többi kötelező tárgyból és a választott tantárgyakból azonban szép feleleteket hallhattunk. A választott tárgyak közül a fizika, a földrajz és az informatika volt a legnépszerűbb. Földrajzból sokan tettek előrehozott érettségi vizsgát a 11. évfolyam tanulói közül. Volt még néhány diák, aki testnevelést, kémiát, biológiát választott vizsgatárgynak.

Iskolánk tanulóinak többsége közép szinten vizsgázott, de emellett 39 emelt szintű vizsgaeredmény is született. A vizsga végén a 12. évfolyam diákjai átvehették a kék színű, keményfedeles dokumentumot, vagyis az érettségi bizonyítványt. Az előrehozott érettségi vizsgát tevők között 45 törzslapkivonat talált gazdára. A korábban érettségizők, illetve a szintemelő vizsgára jelentkezők között összesen 74 tanúsítványt osztottak ki.

Az időközben kialakult szokás szerint a sikeres vizsgázók teljesítményét a többiek tapssal díjazták. Az iskola hagyományai szerint sok tanuló kapott kiemelkedő eredményért szóbeli dicséretet, vagy elismerő oklevelet. Oklevél a 90%-os, illetve az azt meghaladó teljesítményért jár. Azok az érettségizők, akik minden tárgyból kiváló eredménnyel vizsgáztak, általános dicséretben részesültek. Ők a következők: Bacsa Nóra, Gyöngyösi Gyula, Jenei Imre, Zsibrita Dávid.

A szép eredményekhez mindenkinek gratulálunk, a nyári pihenéshez jó időt kívánunk!

BM

Powered by RS Web Solutions

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.