BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Rendezvény


MIKULÁS KÉT TÉTELBEN 1. rész: Mikulás a Vízműben; 2. rész: Miku-matek

1. Mikulás a Vízműben
A legkisebb vízműsök legnagyobb örömére a minap iskolánkba érkezett a Mikulás. Bőséges kosarából minden gyermeknek, unokának jutott egy-egy édességcsomag és mellette néhány fehér szakállas bölcsesség, virgácsok nélküli intelem. A kicsik némelyike megilletődve, a nem mindennapi helyzettől megszeppenve, mások meglepően bátran vállalkoztak versmondásra, éneklésre, szereplésre. Jutalmul a krampuszoktól külön ajándékot is kaptak. Diákjaink zenés műsorral járultak hozzá a kellemes hangulathoz. Utánuk pedig a gyerekek birtokba vették a Vár-Játék játszószőnyegeit, a kreatív, szórakoztató logikai játékokat. Remek este volt, köszönjük Mikulás.

 


 

2. Miku-matek
Kedves Mikulás!
Átgondoltam teendőidet és most megmutatom, szinte lehetetlenre vállalkoztál. Le a süveggel!
Földünkön mintegy 2 milliárd kisgyerekkel számolhatunk. Közülük nagyon sok aprósághoz (hinduk, mohamedánok, buddhisták, zsidók) ugyan nem kell menned, de így is kb. 15%, azaz 300 millió kicsi vár ajándékodra. A Miklós napon rendelkezésre álló 24 órát ugyan meg tudod nyújtani 31-re, ha keletről nyugatra haladsz, de ez csak arra elég, hogy az érintett 120 millió család mindegyikének meglátogatására 0,001 másodperc idő jusson. (Egy családban 2,5 gyerekkel számoltam.) Másként mondhatom úgy is, hogy a nap minden másodpercében 1075,3 családlátogatást kell valahogyan megvalósítanod.
Kiszámoltam, hogy e tetemes teendő csak úgy teljesíthető, ha másodpercenként legalább 1000 km-t teszel meg, amihez 3000-szer gyorsabbnak kell lenned a hangsebességnél.
Ha fejenként (csak) 75 dkg meglepetést viszel, akkor a (repülő) rénszarvasaid húzta szán 225 ezer tonna rakományt szállít. Pontosabban ennél többet, mert hűtővizet is vinni kell. Ugyanis egy átlagosan képzett rénszarvas 150 kg-ot képes húzni a földön, így a vontatást végző 1 millió 500 ezer fős rénszarvas-áradat a száguldás alatti hatalmas légellenállástól a Nap belsejének hőmérsékletéig izzik fel. Ha nem hűtöd. (A hűtéssel felszabaduló vízgőzzel most ne is foglalkozzunk, bár attól valószínű sehol nem látnánk 1 m-nél messzebbre.)
Óvakodnod kell a lelepleződéstől, mert ha a csizmácskák megtöltése közben rajtakapnak és mindenhol csak 1 szem szaloncukorral megkínálnak - amit megeszel, hiszen nem szeretnéd még azt is cipelni -, akkor utad végéig 3 millió kg-ot fogsz hízni. Bírd ki, ezek után nehogy még igyál is!
Kedves Mikulás!
A leírt számításokat látva nagyon-nagyon köszönjük, hogy sürgős teendőid közepette 1 órát, azaz 3600 másodpercet szántál a vízműs látogatásodra!
Reméljük, jövőre ismét találkozunk!
Addig alaposan pihend ki magad!
Erre bőven van időd, 1 nap híján 1 éved, azaz 31 millió 449 ezer 600 másodperced.
Siess, hogy ismét jöhess!
                                                                                                                                                                                                
Oláh Zoltán

Copyright © 2013. All Rights Reserved.