BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Rendezvény


Szakmai nap a Vízműben

01Régi álom vált valóra hétfőn a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakközépiskolában. A köztudottan sok, korszerű és világszínvonalú eszközt ezen a napon az iskola a saját diákjainak mutatta be. A bemutatót a diákok kérték, hiszen eddig a képzés során a gazdag műszerparknak csak azzal a részével ismerkedhettek meg, mely a saját szakmai óráikon előfordult.

A bemutató vendégei nagy elismeréssel nyilatkoztak a látottakról. A leendő technikusok, mérnökök értékelték, hogy ezúttal a rokonszakmák életébe, tudásába is bepillantást nyertek; kimondták, ez a rendezvény bizony az ő munkapiaci értéküket is növeli. A 32 látogatói csoportot a házigazdák és tanáraik kísérték. A tájékozódás lehetőségével sok vízműs tanár is élt, véleményük hasonlóan pozitív volt.

A bemutató első állomása az útburkolat-vizsgáló laboratórium volt, ahol a 14. A osztály tanulói mutatták be az útépítés során használt talaj-, bitumen- és betonvizsgálathoz szükséges laboratóriumi eszközöket.

A következő állomáson, a kőzetcsiszológépnél Lisztes Tibor tanár úr és a végzős geológusok kis csapata várta a tanulókat, akik a kőzetcsiszolatok elkészítésének folyamatával ismerkedhettek meg, valamint megnézhették a tanár úr és a diákjai által előzetesen elkészített mintákat. A leendő geológusok felvonultatták az intézmény geológiai és földtani laboratóriumában használt eszközöket és kőzetminták sokaságát.

25A program a magasépítő technikusok által prezentált ArchiCAD elnevezésű építésztervező szoftver bemutatásával folytatódott, ahol Plenter Emese és Patai Zsolt technikusjelöltek szakértő előadása lenyűgözte az érdeklődő közönséget. Ezután a 14. D osztály geodétái által a gyakorlatban használt hagyományos és korszerű földmérő műszerek kiállításával folytatódott a látványok sora. A geodéták használat közben mutatták be az ITR nevű térképész programot is.

A rendezvény legnagyobb állomását a díszteremben rendezték be. Itt kaptak helyet a magasépítő és vízügyi szakon tanuló diákok által használt csúcstechnikai berendezések, valamint a mikroszkópos kőzetbemutató. A látogatók kézbe vehettek olyan eszközöket, amelyeket esetleg későbbi tanulmányaik, munkájuk során fognak alkalmazni.

A szakmai nappal párhuzamosan meghirdetett szabadtéri főzőversenyt az eső elmosta, de az induló 21 csapat ígéretet kapott az iskolavezetéstől, hogy az idő javulásával ezt a rendezvényt is megtarthatják. A programot Schnider György igazgatóhelyettes szervezte, a házigazdák az iskola végzős tanulói, a technikusjelöltek voltak.

 

Powered by RS Web Solutions

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.