BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Iskolai hírek » Rendezvény


Ásványkülönlegességek geológusaink polcain

1Ásványokat tanulmányozni igazán megtisztelő feladat, de azokat megkeresni és egy több ezer darabos gyűjteményt létrehozni, az élmény. Ennek az izgalmas és szépségekkel teli hobbinak hódolunk már évek óta.

Virók András: A tudományok már kisgyerekkorom óta érdekelnek. Emlékszem még, mikor óvodába jártam, vita volt közöttünk arról, hogy léteztek-e vagy sem dinoszauruszok. Már akkor magával ragadott a téma, és elkezdtem autodidakta módon tanulni róluk. 8 évesen döntöttem el, hogy geológus akarok lenni. Ami a geológia és a Vízmű felé sodort az az volt, hogy apukám régebben hozott haza ásványokat, azok nagyon megtetszettek, és persze az is meghatározó volt, hogy apukám is ebbe az iskolába járt.

 Az ásványokat 9 éve kezdtem el tanulmányozni és gyűjteni, azóta 5000 darabra nőtt a számuk. Főleg bányákban szoktam gyűjteni az újabb „példányokat”, vagy börzéken vásárolom, de persze mindig az ember saját maga által gyűjtött ásványa a legértékesebb. Igyekszem azokra pályázni, amelyek igazán különlegesek. Részt szoktam venni kiállításokon is. Nagyon büszke vagyok minden darabra.

Zemencsik Tamás: Az én hobbim, a szakmám is egyben. Ásványokat és kőzeteket gyűjtök öt éve, ám komolyabban két éve kezdtem el feltölteni otthon a polcokat. Már általános iskolás koromban is érdekeltek a szép ásványok és az érdekes kőzetek. Egy osztálytársam és immáron gyűjtőtársammá vált barátom ajánlotta a Vízműt, ugyanis az országban csak itt oktatnak geológiát középszinten. Nem volt kérdés, jönnöm kell! Közel 1000 darab ásvány és kőzet található félve őrzött gyűjteményemben. Ásványaim többsége ásványbörzékről és ásványboltokból való, bár sok ásványom van, melyeket saját magam gyűjtöttem. Túráztam és gyűjtöttem Gyöngyössolymoson, Recsken, Rudabányán, illetve Románia észak-keleti területén. Útjaim során gyűjtöttem Kalcedont, Baritot, Kvarcot, Piritet, Aragonitot és jelentős mennyiségű Opált is. A marokkövek, melyeket boltokban lehet kapni, nem vonzzák úgy a szívemet, mint amelyek természetesek, és látni lehet a rájuk jellemző kifejlődési formákat. Kedvenc ásványom ugyan nincs, de nagyon szeretem a Fluoritot és a Kalcedont megjelenésük és különböző színváltozataik miatt. Tárolásuk egyelőre még könnyen megoldott. A szobám polcain illetve dobozokban várják, hogy az emberi szem vessen rájuk egy pillantást. Még rengeteg ásványfaj hiányzik a gyűjteményemből, ám ennek a számát évről évre csökkentem.

Mindketten tagjai vagyunk a Békéscsabai Ásványgyűjtő Körnek, mely lehetőséget nyújt a környékbeli gyűjtőkkel való kapcsolattartásra. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk az idősebb korosztálytól, hisz minden a témához kapcsolódó kérdésünkre szívélyesen válaszolnak. A kör tagjaival egy ásványkiállítást szervezünk a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahova minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

2 3 4

5 6 7

8 10 14 13

11 12 9

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.