BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Mi leszel, ha nagy leszel?

01„…Legyen általad több a világ…” címmel idén is pályaválasztási kiállítást szervezett a fiatalok számára a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
A kiállításon a térség középfokú intézményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Tőlük kaphattak tájékoztatást a továbbtanulási lehetőségekről, illetve a látogatók élő szakmai bemutatókat tekinthettek meg.
A kiállításon - mint minden évben - idén is színvonalas bemutatókkal várta a továbbtanulni vágyó, pályaválasztás előtt álló fiatalokat a Vízmű standja.

Itt csúcstechnikájú műszerek és szoftverek segítségével kerültek bemutatásra az iskolánkban induló szakok.

 

A kiállításon mérnöktanáraink és a végzős tanulók legjobbjai adtak útbaigazítást a Vásárhelyi Pál Szakközépiskolába való bejutás előnyeiről. Török Antal tanár úr egy modern APPLE gépen az ArchiCAD program rejtelmeit mutatta be az érdeklődőknek, forgatta a megrajzolt házakat 3D-ben. A geológusok mikroszkópjain keresztül a kíváncsiak „óriásban” láthatták a tengeri homok finom szemcséit; a földmérők a robot mérőállomás működését magyarázták az előttük megállóknak. Bereczki Katalin tanárnő megelégedéssel nyugtázta, hogy a diákok magyarázata mind szakmailag, mind marketing szempontból kifogástalan.
02Közben az az ötletem támadt, hogy a résztvevő segítő tanulók körében végzek egy csöppnyi közvélemény kutatást arról, mi a benyomásuk a kiállításról. Leel-Őssy Dániel végzős földmérő tanuló a következőket mondta: „Véleményem szerint kiváló ötlet megszervezni egy ilyen nagy volumenű rendezvényt, hiszen rengeteg iskola és munkáltató tudja magát képviseltetni. Azok a tanulók, akik korukból fakadóan nem rendelkeznek kellő tapasztalattal itt megtalálhatják a számukra szimpatikus iskolát.” Hasonlóképpen vélekedett Szűcs Ádám leendő földmérő technikus is, aki Danit kiegészítve elmondta: „Jó érzés látni a nagy nyüzsgést, a sok izgatott nyolcadikost, akik a jövőjükben gondolkodnak és nagy érdeklődéssel figyelik az iskolámról általam elmondottakat.”
A jóvágású urak nyilatkozatai után egy csinos lányka következett. Nyeste Adél, a 12. B osztály tanulója is megosztott velem néhány gondolatot: „Először vagyok ilyen kiállításon, de szerintem jó hangulatot teremtenek a résztvevő iskolák. A nyolcadikos tanulóknak lehetőségük van megismerni a különböző iskolák kínálatát és eldönteni, ki merre megy tovább. A Vásárhelyi Pál Szakközépiskola különböző szakjai iránt is sok az érdeklődő, melyeket az itteni eszközökkel és az pályaválasztási kiadvány segítségével nagyszerűen be tudunk mutatni.”
Egy érdeklődőt is sikerült megszólaltatnom, Balogh Mihály pályaválasztó tanuló Körösladányból érkezett és iskolánkba, tervei szerint a magasépítő technikus szakra fog pályázni. „100%-osan biztos vagyok abban, hogy a Vízműbe fogok jelentkezni. Már ötödik osztályos korom óta érdekel az építészet, és azóta ebbe az iskolába szeretnék jönni. Sok ismerősöm is ide jár.” Misi jó tanuló, az átlaga 4,8-4,9 körül van. Tervét támogatjuk, tájékoztattuk arról, hogy ez települése polgármesterénél, a 85 százalékkal újraválasztott Kardos Károlynál is bevált.
A jelek szerint sokan vannak olyanok, akik Misihez hasonlóan, ilyen határozottan gondolkodnak a jövőjükről.

 

 

03040506070809101112

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.