BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A tanárok is tanultak

02012. november 22-24. között rendezték meg a földmérő tanárok szaktanári továbbképzését Miskolcon, az ottani földmérőképzés otthonául szolgáló Kós Károly Építőipari Szakközépiskolában. Az aktuális kérdéseket felvető, ismertető, magyarázó előadásoknak köszönhetően meglehetősen sűrű és érdekes program várta az 5 földmérő szakközépiskolából érkező tanárokat. A találkozó témáit tekintve volt szó a szakképzésről, a földmérő, földügyi és térinformatikai technikus képzés szakmai és vizsgakövetelményeiről és változásairól. Az állami földügy és földmérés szervezeti és jogi változásait, aktuális feladatait, jövőképét a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa tárta elénk, majd a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) előadói mutatták be az új szervezeti felépítést, a Globális Navigációs Műholdrendszer (GNSS) szolgáltatásukat és a földügyi adatszolgáltatásuk fejlesztését.

Az előadások során megismerhettük a földhivatalok új működési rendszerét, tapasztalatait, aktuális feladatait. A bemutatkozó intézmények sorát a földmérési főiskola dékánhelyettese zárta, aki a szakmai felsőoktatásban való továbbtanulás aktuális kérdéseit ismertette. Ezeket a témákat hallgatva a törvényváltozásokról, a földmérőképzést érintő újdonságokról kaphattunk hasznos összképet.

A „szárazabb” programot követte egy színesebb rész is, amikor is műszer és szoftvergyártók mutatkoztak be, illetve mutatták be legújabb, a piacon már megjelent termékeiket. Őket hallgatva érdekes dolgokat hallhattunk, pl. megtudhattuk, mi is az a „Digitális manuálé”, vagy hogy milyen lehetősége van egy geodétának, ha GPS-szel erdőben kell mérnie…

 

Bereczki Katalin
földmérő munkaközösség

1 2 3

4 5

Copyright © 2013. All Rights Reserved.