BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Új műszerek a környezetvédelmi és vízügyi mérésekhez

0A közelmúltban ismét új, modern műszerek érkeztek a Vízműbe. A gyakorlati oktatás környezetvédelmi témaköréhez egy multifunkciós környezetvédelmi műszert szereztünk be, amely a leggyakoribb környezetmérési módokat egyesíti magában és akár házi használatra is alkalmas lehet. Méri a megvilágítást, légnedvességet, hangszintet és hőmérsékletet. A diákok tanulmányaik során az épített környezet védelemével is megismerkednek és ez a műszer alkalmas lehet például egy irodahelységben dolgozók munkakörülményeinek meghatározására. A műszert az alsóbb évesek a gyakorlati órán, a tanműhely udvarán helyezték üzembe. A berendezés a technikusi évfolyamon tanulók egyik vizsgafeladatának fontos kelléke lesz.

A vízgazdálkodási ismeret oktatásához beszerzett készülék a mederfelvétel módját modernizálja. A megvásárolt ultrahangos vízmélység mérő készülék, folyók és tavak medrének felméréséhez használható. A mélységmérési adat többféle formátumban juttatható a GPS vevő adatrögzítőjére. A tanulók e műszer használatával geodéziai és vízgazdálkodási ismereteinek alkalmazhatják a technika a modern technika bevonásával.

Beszerzésre került továbbá a vízépítési és automatika ismereteket felhasználó közműkutató berendezés, amellyel a felszín alatt elhelyezett közművek hibafeltárását, nyomvonalának felkutatását teszi lehetővé. A műszer 30 m hatótávolságban 0,3 és 3 m mélység között képes érzékelni a keresett objektumot. A műszer szintén segíteni fogja a technikusok gyakorlati vizsgáját.

2 3

4 5

 6 7

Copyright © 2013. All Rights Reserved.