BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Gyűjts ásványokat!

01   Egyik kollégámtól kaptam az információt: a Szlovák Iskolában ásványkiállítás van, nagyon szép darabok, érdemes megtekinteni. Elhatároztam, hogy a 11. évfolyamos geológusokkal elmegyünk, és utánajárunk a dolognak.

   A békéscsabai Ásványgyűjtő Kör vezetője, dr. Szalay Tibor csillogó szemekkel konstatálta a tényt: még más iskolából is érkeznek érdeklődők!

   Tibi bácsival az ismeretségem több évre tekint vissza, a Vízműsök I. Világtalálkozóján a mi iskolánkban is volt egy nagysikerű kiállításuk. Most, mikor újból találkoztunk, azonnal felajánlotta, hogy kis tájékoztatást tart a csoportnak a gyűjtőkörről, a kristályokról, ásványokról. Majd mosolyogva hozzátette: „De hiszen ők már bizonyára profik a témában!” „Na, ha nem is profik, de jó úton vannak afelé” – mondtam, majd megjegyeztem, hogy az a tájékoztató azért nem fog nekik megártani. Jó, ha ugyanazt több forrásból is hallják.

   Így tőle tudtuk meg, hogy a gyűjtőkör több mint húsz éve alakult. Azóta a csoport összetétele folyamatosan változik, de vannak állandó tagok: akiknek az élete összeforrt az ásványgyűjtéssel, enélkül már nem tudják elképzelni mindennapjaikat. Soraik közé most is szeretettel várnak mindenkit, aki érdeklődik az ásványok, kőzetek iránt.

   Minden hónap 2. szerdáján vannak együtt a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában, 16.30-tól, ahol tapasztalataikat osztják meg egymással, új példányaikat mutatják be, a szakirodalmat tanulmányozzák, és nem utolsó sorban gyűjtőtúrákat szerveznek. Sok olyan információt lehet itt megtudni, amit az interneten is hiába keresünk. Gyűjtőhelyekről, más gyűjtőkörök munkájáról – itt első kézből értesülünk róluk.
   Akit komolyabban érdekel a békéscsabai Ásványgyűjtők tevékenysége, vagy csatlakozni akar a Körhöz, netalán minden elkötelezettség nélkül érdeklődik, keresse meg Lisztes Tibor tanár urat.
  Mostani kiállításukkal kapcsolatban begyűjtöttem néhány véleményt a tizenegyedikes geológusoktól:

„Örülök, hogy még Spanyolországból való ásványokat is láthattam.”

„Nagyon tetszett az élénkzöld színű fluorit.”

„Döbbenetes méretek voltak, és hihetetlenül szép, lapolt formák.”

„Az antimonit gyönyörű, tűs megjelenése lenyűgöző volt.”

„Nagyon tetszettek az ásványokból faragott dísztárgyak, leginkább a sakktábla.”

„A geóda kifejezetten tetszett.”

„Gyönyörű kvarcváltozatokat láttunk.”

A békéscsabai Ásványgyűjtő Kör által szervezett legközelebbi program:

XXI. nemzetközi Ásvány- és Kőzet Kiállítás és Vásár

Ásványok, kőzetek, kristályok ércek, drágakövek, kövületek bemutatója, cseréje, eladása
Helye: Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Békéscsaba, Irányi u. 14.
Ideje: 2013. május 25. 9-17 óra
Belépődíj: felnőtteknek 300 Ft, gyermekeknek ingyenes.

Találkozzunk ott minél többen!

020304

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.