BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Barcs ostroma


A korábbi gyakorlatnak megfelelően április közepén került megrendezésre a „vizesek” Országos Szakmai Tanulmányi Versenye. Az idei erőpróbát Barcson tartották, a Somogyi TISZK rendezésében. Az írásbeli elődöntő eredményeinek ismeretében hatalmas reményekkel és mérhetetlen ambícióval indultunk neki a háromnapos versenynek.

Hajnali 5-kor indultunk, hogy elérjük a 11 órai regisztrációt, ami sikerült is. Némi csalódást okozott, hogy ezen a napon csak a környezetvédelmi technikusok szálltak ringbe, nekünk „vizeseknek” maradt az ismerkedés a várossal és a barcsi iskola kollégiumával, ahol elhelyeztek bennünket.

A második napon a gyakorlati tételekkel kezdtünk, egy trapéz szelvényű csatornát kellett kitűzni, valamint beszintezni, és excelben feldolgozni az adatokat. A második modul gyakorlati feladata egy szivattyú teljesítményellenőrzése volt, amely magában foglalta a motoron átjutó áramerősség, elektromos teljesítmény, a teljesítménytényező mérését, valamint ki kellett számolni a szivattyú látszólagos, hasznos és meddő teljesítményeit. A délutáni szieszta során kiderült, a környezetvédők gyakorlati tétele fűnyírás-komposztálás volt.

A harmadik napon került sor a szóbeli tételekre, melyek ez alkalommal egységesek voltak a „vizes” versenyzők számára, és a vizsgabizottság által kerültek kiválasztásra. Szerencsére előre gondolkodtunk, és arra jutottunk, hogy szakmai jogtételt várhatunk, így kicsit pirult az arcunk az általános közigazgatási tételen… Vízgazdálkodásból a vízbeszerzési módokat kellett taglalni.

Összességében a verseny jól sikerült, a nyakkendő is csak a jogtétel alatt próbálta teljesen elzárni az agyam oxigénellátását. Én előzetesen a szegedi versenyzőt tekintettem igazi riválisomnak, akit végül sikerült is legyőzni. A harmadik nap végére én is a dobogóra állhattam harmadikként a két barcsi versenytársunk mögött. Többek között a legnagyobb jutalmam, hogy felmentést kaptam a technikusi minősítő vizsga teljesítése alól, hiszen ez az eredmény 100%-os teljesítménnyel számít be, és büszkén mondhatom már most, hogy VÍZÜGYI TECHNIKUS vagyok.

Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a versenyen. Ezúton mondok köszönetet tanáraimnak (Martinák Judit, Virág Mihály, Rung Attila, Kovács Róbert) a felkészítésért, és sok sikert kívánok az idei tizenkettedikeseknek a jövőbeli szerepléshez!


Copyright © 2013. All Rights Reserved.