BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Török Péter, a diákpolgármester

 

1

Ebben a tanévben 23. alkalommal rendezik meg a Garabonciás Napokat. Évtizedek óta minden évben felfokozott érdeklődéssel várják a Békéscsabán tanuló diákok az ország legnagyobb középiskolás diákrendezvényét. A bulik mellett számos kulturális-, művészeti - és sporttevékenységben csillogtathatják meg tehetségüket a vízműsök is. Tavaly nagy sikerrel zárult a Gara, hiszen Török Péter, a Vízmű jelöltje nyerte meg a vetélkedést; ő lett a diákpolgármester. Most őt kérdezem az elmúlt év élményeiről, tapasztalatairól.


A szervezők úgy döntöttek, hogy az idei évben is a delegált elektorok fogják megválasztani a diákpolgármestert. Annyi változtatás lesz, hogy a központi programokon, például a fáklyás felvonuláson, happeningen, záró programon kötelező lesz részt venni a szavazóknak, ezzel növelik az elektorok döntésének hitelességét.

Örülök, hogy így van. Már tavaly, a győzelmem után is mondtam, hogy sokkal megbízhatóbb az elektori rendszer, mint a zsűrizés, de én szívem szerint kötelezővé tenném, hogy vegyenek részt a programokon az elektorok, mert úgy igazságos, ha látják mindenki programját, illetve ezáltal tudnak csak teljes képet kapni a stábok munkájáról.

 

Mi kell a sikerhez egy ilyen sokszínű rendezvényen?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a jelölt és a stáb jól tudjon egymással dolgozni. Nálunk tavaly úgy volt, hogy én sokat ötleteltem, a kampányfőnökeim pedig segítettek dönteni, kiválasztani az aktuális helyzetben legmegfelelőbb megoldásokat. Nagyon fontos a munkamegosztás a stábtagok között.

A jó jelölt milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

A jelöltnek el kell érni, hogy a stábtagok kövessék az utasításait; ehhez határozottság, céltudatosság, összeszedettség szükséges. Lényeges, hogy aki erre a posztra vállalkozik, képes legyen a problémák gyors átlátására, képes legyen váratlan helyzetekben rögtönözni.

 

Diákpolgármesterként milyen feladataid voltak az elmúlt egy évben?

Megválasztásom után diák-alpolgármester társaimmal jártunk a polgármesteri hivatalban, fogadott minket Vantara Gyula polgármester úr és Kiss Tibor alpolgármester úr. Később sok városi rendezvényen a diákság képviselőjeként vettem részt. Az idei Garabonciáson is vannak szervezési feladataim.

Ebben az évben nyolc iskola indul a Garán, köztük a Vízmű; a jelölt Braun Gergő. Milyen tanácsokkal tudod ellátni?

Gergőéknek jó elképzeléseik vannak. Szerintem arra kell ügyelniük, hogy ezeket úgy tudják megvalósítani, hogy széles befogadó réteghez jusson el az üzenetük. Törekedniük kell arra, hogy közérthetően fogalmazzák meg gondolataikat. Sok ember előtt kell szerepelniük, ezért nagy a kihívás: hatásosnak kell lenni. Sok megoldandó feladat vár rájuk, olyanok is, amelyek váratlan szituációként jelennek meg előttük. Ilyenkor lazán, kreatívan álljanak a problémához: nincs megoldhatatlan feladat!

Köszönöm a beszélgetést!

 

234

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.