BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Konferencia és terepszemle vízműsökkel

01Tóth-Nagy Terézia tanárnőtől meghívást kaptunk a Közlekedéstudományi Egyesület által szervezett konferenciára, melyre lelkesen jelentkeztünk; a 12. A-ból Pónya Dávid és Szvák Szilárd, míg a 2/14. A-ból jómagunk: Stuhl Tibor és Szabó Ádám vettünk részt a rendezvényen.

A konferencia nagyon érdekes volt számunkra, hiszen mélyebb betekintést nyerhettünk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Strabag és a Közgép képviselőitől az építkezés tervezési és kivitelezési munkálataiba. Megtudtuk, hogy a beruházás személy- és áruszállítási szempontból is előrelépést jelent a megye számára. A Nyugat-Európát és a Balkán országait összekötő IV. nemzetközi vasúti korridor alternatív lehetőséget kínál vasútra épülő gazdaságfejlesztési programok megvalósítására.

Mint tudjuk, ez a hatalmas — mintegy 133 milliárd forintos — beruházás kezdődött el 2013 decemberében a 120-as nemzetközi vasúti fővonal Gyomaendrőd—Békéscsaba—Lökösháza közötti szakaszán, ahol az új vasúti pálya óránként 160 kilométer sebességű vonatok fogadására lesz alkalmas. Ennek keretein belül kerül átépítésre a Jaminai felüljáró és egy teljesen új gyalogos és kerékpáros aluljáró a Szerdahelyi úton. A felüljáró a békéscsabai oldalról kerül behelyezésre betolásos módszerrel, míg az aluljárót résfalas kivitelben építik.

Ezt a két építkezést vettük szemügyre a látogatásunk folyamán, melyről fotókat a cikk alján találhattok. Tóth-Nagy Terézia tanárnőnek köszönhetően a Közlekedéstudományi Egyesület jóvoltából egy ifjúsági szakmacsoportot alapítottunk az iskola diákjaiból, így ennek köszönhetően szakmánk iránt még nagyobb elhivatottságra tehetünk szert. Tehát... hamarosan folytatjuk a beszámolókat!

020304

0506

0708

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.