BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Már nem csak a kupa miatt…

SHUT 6Októberben ebben az évben is megrendezésre került légpuskalövészet megyei bajnoksága, melyen idén értem el évek alatt a legnagyszerűbb helyezést. Megyei bajnok lettem, és ezzel jogot szereztem arra, hogy az országos diákolimpián induljak.

Hogyan kezdődött ezzel a sportággal a kapcsolatom?

 

Mikor 7. osztályosan az evangélikus gimnázium kollégiumába kerültem, az egyik nevelőtanárom hozott egy papírt, melyen ki kellett választani, hogy mit szeretnénk sportolni a kollégiumban. Mikor már a harmadik oldalon keresgéltem, megláttam, hogy van lehetőség légpuskalövészetre jelentkezni. Egyből lecsaptam rá. Úgy gondoltam, hogy nem lehet sokkal másabb, mint ahogy én gyakorolgatom otthon, mivel már korábbról volt nekem is saját puskám. Mikor az első foglalkozáson részt vettem, azt gondoltam, hogy rosszul hittem, sokkal másabb, mint otthon - nehezebb. Rögtön az a sok szabály! Csak az ne lenne!

Az edzéseken még az első pár alkalommal nem lőttünk, csak a puska részeit tanultuk. Ezt nagyon untam, mert azt már, mivel érdekel, régen betéve tudom. De miután elteltek ezek az órák…!!! Szó sem lehetett unalomról! Heti két alkalommal volt lövő edzés, mely nagy élményt nyújtott, így rendszeressé vált az azokon való részvételem.

Hogy jutottam szűk két év alatt a megyei versenyig?

Az egyik edzés alkalmával Feri bá’, az edzőm említette, hogy az a személy, aki a legtöbb pontot lövi egy lőlapon, az kap egy kupát. Na, én azt nagyon szerettem volna. Nem is az volt a célom, hogy megyei bajnok legyek, csak az a kupa legyen meg! Akkor még nem tudtam, hogy az első helyezettek is kupát nyernek.

Egy alkalommal pedig Feri bá’ szólt, hogy lesz ez a verseny, és lát bennem annyi tehetséget, hogy nekivágjak.

Miről szól, és hogy zajlott a verseny?

A bajnokság a városi lőtéren került megrendezésre. A megmérettetés pedig úgy zajlik, hogy egyszerre hét versenyzőt behívnak abba helyiségbe, ahol a lőállások vannak, és amelyeket parancsszóra elfoglalhatunk. Szintén parancsszó elhangzása után kezdődhet a verseny, amelyen kapunk öt lőlapot és hozzá 25 db lőszert. Minden lőlapra tíz méterről a rendelkezésre álló 25 perc alatt öt lövés kerülhet, de csak négy lőlapot kell beadni, és csak azoknak adják össze a pontjait, mert egy próba lőlap is van az öt között. Az meg van jelölve.

Hosszú várakozás után én végeztem elsőnek a 4+1 lőlappal. Mivel volt még 10 perc a 25-ből, ezért kivételesen kiengedtek a vége előtt. Miután kimentem, már láttam, hogy elkezdték kiírni az előző körök eredményeit. Már rögtön az első embernek 143 pontja volt. Kérdeztem is magamban, hogy vajon az enyém meg van-e ennyi? Mivel vagy 20 percet vártunk, és még mindig nem láttam kiírva a teljesítményemet, kicsit féltem. Attól tartottam, hogy nagyon rosszul szerepeltem. Majd bő 5 perc múlva odajött a gyulaiak edzője, és kérdezte, hogy ki az a Nagy Kristóf? Csodálkoztam rajta, mivel ő általános iskolásokat edz. Hogyhogy ő érdeklődik utánam? Azután mondta, hogy 156-ot lőttem a kétszázból. Megkérdezte, hogy általános iskolás vagyok-e? Válaszoltam, hogy nem, hanem középiskolás. Ekkor közölte, hogy az általános iskolásokhoz vagyok felírva. Hát ezért nem láttam az eredményemet. Miután szóltunk és kijavították, láttuk, hogy eddig az enyém a legjobb sorozat.

Mivel nekem kézilabdaedzésre kellett mennem, sajnos nem tudtam maradni a díjkiosztón. Kézilabdázás közben végig az járt a fejemben, hogy mi lesz, ha nem én nyerek. Pedig milyen jó lenne!

Hogyan tudtam meg a helyezésem?

Amikor visszaértem a koleszba, Feri bà’ék még nem voltak ott. Körülbelül 6 óra lehetett, amikor hallottam a nevemet a hangosbemondóban, hogy várnak a nevelőiben. Mikor kimentem a teremből, és odaértem a nevelőkhöz, láttam, hogy az edzőmnek nagy mosoly van az arcán. Hát még mikor a kupát megláttam! Azt hittem, hogy összeesek, annyira remegett a lábam. Ezután akárkivel találkoztam a koliban, mindenki csak gratulált az első helyezésemhez. Hihetetlenül boldog voltam.

Most örülök csak igazán, hogy minden nehézsége ellenére, kitartottam emellett a sport mellett, és még mindig aktív tagja vagyok a csapatnak. Már nagyon várom az országos döntőt, amely Ácson kerül megrendezésre, és amelyen szeretnék szintén kiemelkedően teljesíteni. Nem csak a kupa miatt…

SHUT 2SHUT 4SHUT 5

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.