BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A kitűzött célokat el lehet érni

Földrajztanár? Geológus? Természetjáró? Hegymászó? Előadó? Vagy mindegyik? Veres Zsolt, földrajz, földtani tudományok tantárgy tanára – így szerepel iskolánk honlapján Tanár úr. Aki ismeri, tudja, hogy mindennapi szakmai tevékenysége azonban nem merül ki a tanításban.
A Magyar Földtani Védegylet vezetője, tagja a Bihari Túrák Közhasznú Egyesületnek is. S, hogy ez mivel jár? Állandó szakmai fejlődéssel, felkészültséggel, túrákkal, szervezéssel, előadásokkal, ismeretterjesztéssel, és szinte természetes, hogy sok baráttal, ismerőssel.
Mert mi is ez az Egyesület?

 

 

Olyan békéscsabai közösség, melyet 11 lelkes túratárs alapított azzal a céllal, hogy minél több ember életében szervezett keretek között megszerettessék a túrázást, természetjárást, s ez váljon a lehető legtöbb ember életében életformává. Céljuk többek között a Körösök menti területek látnivalóinak megismertetése, az Erdélyi-szigethegység felfedezése.

Küldetésüknek tekintik a fiatalok természet és környezettudatos gondolkodásra való nevelését is. Ehhez az általuk szervezett kalandtúrákon, kirándulásokon, a túrák során mutatott élő példákon, oktató és motivációs előadásokon keresztül vezet az út.

Sokoldalú tevékenység, sokoldalú, felkészült embert kíván, így a tanítás és ez a fajta tevékenység nem teszi lehetővé, hogy egy kicsit is unatkozzon Tanár úr, aki tavaly került az Egyesületbe barátai révén. Mindez számára azt jelenti, hogy amikor teheti, részt vesz egy-egy túrán, vagy a békéscsabai motivációs előadásokon. Mi az a motivációs előadás? Olyan emberek tartanak élménybeszámolót, akik tetteikkel - legyen az pl. hegymászás, kerékpártúra, barlangászás -, példát mutatnak, motiválják az embereket arra, hogy a kitűzött célokat el lehet érni, csak merni, tudni kell változtatni.

Egy-egy kirándulás alkalmával a túrázóknak Zsolt már rendszeresen tartott kisebbfajta ismeretterjesztő előadást tele érdekességgel. Így merült fel a kérdés, nem lenne-e hasznos, érdekes, ha nagyobb közönség előtt is elhangzana például, hogy Békéscsaba alatt ugyanolyan kőzetek találhatók, amelyek a Bihar-hegységben a felszínen is megvannak. A válasz a kérdésre egyértelműen igen volt.

Így került megrendezésre a Bihari Túrák Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében az az előadás, mely Békéscsaba az évmilliók tükrében címet kapta, s amelynek előadója iskolánk (nem csak) tanára, Veres Zsolt geológus volt. Az elhangzottakból talán a legnagyobb érdekesség, amelyet a több mint 70 fős érdeklődő közönség megtudhatott az az, hogy az Alföld alatt hatalmas hegységek vannak, csak nem látszanak. Ez azt jelenti, ha „leporszívóznánk” az üledéket, akkor olyan hegyláncok tárulnának fel előttünk, amelyek akár több ezer méter magasak is lehetnek. A sors fintora, hogy Békéscsaba alatt épp egy hatalmas medence terül el, amelyet az elmúlt évmilliókban több ezer méter vastag üledék töltött ki.

Az előadással, annak hangulatával néző, hallgató, előadó egyaránt elégedett, hiszen egyrészt a közönség lubickolhatott az ismeretterjesztő stílusában, érdekes képek megtekintésében és a számára eddig ismeretlen tények megismerésében, másrészt Zsolt is jól érezte magát, hiszen értő, érdeklődő közönségre talált, amelynek soraiban diákjaink is ott ültek.

S ha valaki érdeklődését akár a túrázás, akár az ilyen és ehhez hasonló téma felkeltette, bátran csatlakozhat az Egyesülethez annak honlapján elérhető jelentkezési lap kitöltésével, de akár részt is vehet egy hasonlóan érdekes, Erdélyről szóló előadáson december 9-én 16:30 h-tól iskolánk kollégiumában. Bárki bármelyiket is választja, hasznosan tölti idejét.

  

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.