BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Utasok a ferdekábelesen!

01Szakmai tanárként elhivatottságot érzek arra, hogy ne csak az iskola falai között mutassam be az útépítő és -fenntartó szakma érdekességeit, hanem kézzelfogható közelségbe is hozzam azt. Ezért megragadom azokat az alkalmakat, amikor lehetőség adódik egy kivitelezési munkát meglátogatni. Régebben átutaztuk az országot, hogy a vízműsök lássák a Kőröshegyi völgyhíd vagy a Megyeri híd építését. Jelenleg kedvezőek a földrajzi adottságok és egy 25-30 perces sétával a diákok láthatják, ahogy egy ferdekábeles híd épül napról napra.

Tanítványaim közül a 10. A és 12. A osztályok tanulói részesültek abban a kiváltságban, hogy egy speciális technológiai folyamatot láthattak november 21-én, pénteken. Kevesen mondhatják el magukról, hogy élőben látták, amint egy acélhidat a helyére tolnak.

A kivitelező projektvezetőjétől, Czaga Róberttől kaptuk a meghívást, mely szerint 12 órakor találkozzunk az orosházi úti felüljáró város felőli oldalán, hogy láthassuk ezt a különleges eseményt.

A cég két építésvezetője, Maller Tibor és Rozsnyói István vezetett körbe minket az építkezésen. Elsőként Maller Tibor avatta be az érdeklődőket a híd kivitelezési munkálataiba. Elmondása alapján egy acél- és két vasbetonhíd építése zajlik jelenleg. Az acélhíd főtartóját, pályalemezét és konzoljait először a szerelőtéren összeállítják, majd festés után az elkészült részt a helyére tolják. Most a tolási műveletet végzik, a jármokra helyezett tolóhimbák segítségével helyezik a 120 méteres hídelemet a végső pozíciójába. A folyamat 10-12 m-es magasságban zajlik, ezért felmásztunk a festőtér állványzatára, ahonnan az acélhíd monstrumnak tűnt a tolást végző tolóhimbákhoz képest. Ez a négy kis szerkezet mozdítja előre a kb. 1300 tonnás áthidalást. Miközben nézelődtünk, egyszer csak dudálást hallottunk, és szorgos munkáskezek segítségével megmozdult a felettünk lévő több tonnás hídszerkezet. Nem mondhatnám, hogy váratlan volt, de mégis mindenki megrezzent egy kicsit, ahogy a hatalmas szerkezet óvatosan arrébb kúszott. A 12 perces vágányzár alatt többször is mozdítottak a hídon 10-20 cm-t az együttdolgozást biztosító dudaszó elhangzása után.

A technológiai művelet megszemlélése után természetesen kíváncsiak voltunk a többi, jelenleg folyó kivitelezési munkálatra is. A további építési tevékenységet Rozsnyói István építésvezető mutatta be nekünk. A ferdekábeles híd pilonja már kész fogadni az előre tolt acélhidat. A pilon alatt 2x36 cölöp alap található, melyek 15m mélyen nyúlnak le, de most csak az fejgerendáját látjuk. Innen emelkedik ki az egyre karcsúsodó pilon, melynek végleges magassága 40m lesz, ez a méret már jelzőfényköteles, hogy a repülők messziről láthassák akár rossz időben is. A pilonnal kapcsolatos kivitelezési munkálatok kapcsán még megtudtuk, hogy a vasalás sűrűsége kihívást jelentett a beton tömörítésekor, és a kapcsolódó felmenő szerkezet vasalását sem a klasszikus módon oldották meg, hanem speciális toldóelemeket gyártattak erre a célra. Az ismertetés után elindultunk a jaminai oldalon épülő vasbetonhíd jelenleg folyó munkálatait megtekinteni, ezért fokozott figyelemmel keltünk át a két helyszínt elválasztó vágányok között. Megállapítottam, hogy a frissen elkészült zúzottkő ágyazatban nem könnyű a séta, ezért nagyon oda kell figyelni, hova lépünk. És máskor a lányoknak fel kell hívnom a figyelmét, hogy célszerű a magas sarkút legalább sportcipőre lecserélni, amikor elhagyjuk az osztálytermet és kivitelezési helyszínre megyünk.

A jaminai oldalra átérve a munkálatokért felelős építésvezető elmesélte, hogy az elbontott töltés rendkívül rossz állapotban volt, ezért anyagát teljes mértékben kicserélték. A töltés oldalirányú megtámasztását szögtámfalak biztosítják, melyek közé stabilizált talajt fognak tölteni rétegenkénti tömörítéssel. A hídfő lezárását cölöpalapokra helyezett súlytámfal biztosítja majd. Jelenleg a vasbetonhíd betonozása folyik, a munkálatok során napi 1000 m3 betont építenek be. A beton-minőséget szavatolva folyamatos mintavétel történik, beton próbakockát készítenek és terülési vizsgálatot végeznek. A betonozás során nagy odafigyelést igényel a tömörítésen kívül a felület kialakítása, melyet vibrációs gerendával lehúznak, majd a még friss, de már szilárd felületet simítótárcsákkal teszik még egyenletesebbé. A felmerült kérdések megbeszélése után megköszöntük házigazdánknak a projekt részletes ismertetését és visszasétáltunk a vágányok között a város irányába. Búcsúzóul visszanéztünk a szépen komótosan a helyére igyekvő acélhídra, melynek tolását várhatóan idén december 12-én befejezik.

Innen is még egyszer köszönjük a meghívást a kivitelező projektvezetőjének, Czaga Róbertnek és reményeink szerint a jövőben, máskor is látogatást tehetünk az építkezésen. Én úgy gondolom, hogy az elhivatottságomnak megfelelően gazdag ismeretekhez jutattam diákjaimat, és ebből az élményből a tanórán, valamint a leendő munkahelyükön is profitálnak.

 

0203

0405

060708

0910

1112

1314

1516

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.