BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Földmérők a technikusi után (II. rész)

 

Folytatjuk a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium földmérő szakán végzett technikusok bemutatását.

 

1516Kiss Bence

2013-ban tettem le a földmérő és térinformatikai technikusi vizsgát a Vízműben.
Még abban az évben felvételt nyertem a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karára, ami most már az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet nevet viseli és azóta itt tanulok földmérő és földrendező mérnöki szakirányon.
Jövőbeli tervem, hogy az iskola elvégzése után már mérnökként vehessek részt a magyarországi földmérési és földrendezési feladatok ellátásában.

 

 

Barta Jenő
172007-ben végeztem a Vízműben. A technikusi év után 4 hónapot dolgoztam az M7-es autópálya építésén mint terepi földmérő. Majd kerettanterv szerint végeztem az NYME GEO-n. Ezután másfél évet dolgoztam a Csongrád Megyei Kormányhivatal Csongrádi Járási Hivatal Járási Földhivatalában, ahol földvédelemmel foglalkoztam.
Jelenleg a Catsurveys Hungary Kft.-nél dolgozom Budapesten, ahol CAD technikus vagyok. Közműtervezéssel és megvalósíthatósági tanulmányok készítésével foglalkozunk, valamint 3D tervezéssel és BIM (épületinformáció) modellezéssel. Jómagam dolgozom egy saját projekten, ami az UAV (pilóta nélküli) légifotogrammetriai rendszerek kiépítésének alapja lesz a cégnél. Közeli légifotogrammetriai megoldásokat dolgozunk ki egy Rotors & Cams nevű céggel együtt.
Jól érzem magam a munkahelyemen. Még minimum 2-3 évet maradok és tapasztalatokat gyűjtök, de vállalkozói ambícióim is vannak. Szeretnék drónokkal, légifotogrammetriával, légi lézerszkenneléssel és BIM modellezéssel foglalkozni.
Mindenkinek ajánlani tudom ezt a helyet, aki szakmailag és nyelvben is egyaránt fejlődni szeretne.

 

18Perei Attila
2010-ben megszereztem a technikusi oklevelet, majd 2010 júliusában felvettek az Alföldvíz Zrt.-hez mint geodétát. Eleinte terepen és irodában is dolgoztam, most már csak irodai feldolgozó vagyok. Jelenleg 3 megye (Békés, Csongrád és Bács-Kiskun) „karbantartásáért” felelünk, víz- és szennyvízhálózat naprakész adatszolgáltatásával. A vízműs képzés elengedhetetlen ahhoz, hogy ebben a munkakörben megálljuk a helyünket, ugyanis az iskolában szerezzük meg az ehhez szükséges alapokat.
Nagyon jól érzem magam ebben a kis felmérő csoportban, szeretem is, amit csinálok. Nem szeretnék másik munkakörbe, munkahelyre kerülni. A későbbiekben lehet, hogy tovább tanulok térinformatikai szakirányban.

1920 

 

Juhász Márk
2014-ben végeztem a Vízműben földmérő és térinformatikai technikus szakon.

A Vízműs éveim óta elkezdtem dolgozni a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Járási Földhivatalában földmérési ügyintézőként. Iktatással, szolgalmi jogok vizsgálatával, záradékolásokkal foglalkozom elsősorban, de ezek mellett egyéb feladataim közé tartozik az adatszolgáltatás ellátása is. Az előbbiek irodai munkák, de volt szerencsém osztatlan közös tulajdonok kitűzéséhez, átadásához is, amely már terepi munkát jelent.
Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a kollégáim kedvesek, segítőkészek és az első naptól kezdve befogadtak. Bármilyen kérdésem van, bátran fordulhatok hozzájuk bizalommal.
A jövőre nézve jelenleg több tervem is van, ezek között szerepel:
- Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának a földmérő és földrendező mérnöki szakát elvégezni, munka mellett levelező szakon.
- Az egyetem elvégzése után szeretném megszerezni az ingatlanrendezői minősítést, mivel ez a jelenlegi munkámhoz elengedhetetlen feltétel.
Szeretnék üzenni a vízműsöknek is.
Még az iskolapadban ülve én is azt gondoltam, hogy könnyű lesz majd az iskolán kívül. Meg kell mondanom: nem egyszerű, s érettebb fejjel azt mondom, hogy kezdjetek tanulni minél jobban, eredményesebben, hiszen annál könnyebben juthattok el egyetemekre, főiskolákra. Akkor még nem estek ki az iskola ritmusából, ami előny, hiszen munka mellett sok ideje nincs az embernek a tanulásra és még el is kényelmesedik a munkájában. Viszont, ha a későbbiekben szeretnétek feljebb jutni a munkában, és magasabb fizetésért dolgozni, akkor érdemes tanulni.
Tehát tanuljatok és ragadjátok meg a lehetőséget, amíg lehet, hogy később minél jobb legyen nektek! :)

 

Kiss Zoltán (24. kép)
242014-ben szereztem földmérő technikusi oklevelet és ősz óta a Makói Polgármesteri Hivatal műszaki osztályán dolgozom ügyintézőként. A városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat látom el, például járdaépítések ellenőrzését, illetve a lakosság problémáit igyekszem megoldani, például a fakivágással, közvilágítással kapcsolatban. Változatos a munkám, terepen és irodában is dolgozom.

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.