BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Február 2. – A vizes élőhelyek világnapja

0Földünk élővilágának megőrzésében fontos lépést tett az emberiség 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában: több ország kormánya elfogadta az ún. Ramsari Egyezményt, amelynek pontos címe Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire.

Ebben az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezményben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében vállaltak felelősséget a Föld vizes élőhelyeinek védelméért. Magyarország 1979-ben csatlakozott az aláíró országokhoz. Hazánk „ramsari területei” közé tartoznak -- többek között -- a Biharugari Halastavak.

 

A Vízmű közelében húzódó Élővíz-csatornát és környékét ugyan nem sorolták ezen területek közé, de csodálatos növény- és állatvilága a mi szűkebb környezetünk védendő értéke, amely minden nap elkápráztat bennünket. A vízre hajló fűzfák ágai között a vadkacsák már régi ismerőseink, de az elmúlt napokban egy sötét téli reggelen egy hófehér tollú hattyú is megjelent a víz tükrén…és délutánra is ott maradt.

 

(A hattyúkat Hován Henrik és Varga Éva kapta lencsevégre a Vízműbe jövet-menet.)

 

Kapcsolódó cikkünk: Az őszi szivárvány színei

 

 

1 2 3 4

Copyright © 2013. All Rights Reserved.