BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Tapsi Hapsi ellenfele, a vízműs Elmer

1Kicsoda a vízműs Elmer?

A 9. A osztályban igen sok színes egyéniség gyűlt össze. Van, aki atletizál, úszik, rekord sebességgel rakja ki a bűvös kockát, klarinétozik, táncol, kézilabdázik, lövész, focizik, angol nyelvből már középfokú nyelvvizsgája van, vagy éppen közösségi tevékenységéért, szorgalmáért kollégiumi dicséretet kapott.

 

Kiss Gábor is egyike osztályom sokoldalú tanulóinak, hiszen több más tevékenysége mellett - középkori harcművészetek rajongója, amerikai foci művelője, kémiaverseny résztvevője, nem utolsósorban a Vízmű jó tanulója - olykor-olykor, édesapja révén, vadászatokon vehet részt mint nyúlfogó. E tevékenységéről mesélt.  

Sokan nem tudják, de az egyes vadásztársaságok fontos bevételi forrása a - szakzsargonnal kifejezve - nyúlhálózás. Mit is jelent ez? Hogyan is néz ki e tevékenység?

A nyúlhálózás más szavakkal: élő nyúl befogása. Az emberek, akik részt vesznek az eseményen, két csoportra oszlanak. Az egyik a fogók, a másik a hajtók csapata. Az utóbbiak a nyulakat a szántásokból a hálók felé terelik, amelyekből több is van egymás mellett. Hosszuk egyenként 500 métertől 1000 méterig is terjedhet, és szállításkor, a nehéz terepen csak egy traktoron lévő fémdobra feltekerve lehet ezeket továbbvinni.

A fogók - akiknek a feladata, hogy a nyulakat a háló segítségével megfogják, majd ki is szedjék abból, végül egy háromrekeszes ládának az egyik rekeszébe beletegyék - ugyanolyan hosszú vonalban helyezkednek el, mint amilyen hosszú a háló, két ember között pedig 10-20 méter a távolság.

Hálózáskor fontos a kellő, különösen az egymásra való figyelem, főleg a fogóknál, mert náluk dől el a négylábú sorsa. Ezért ők az elejtett vadak alapján kicsivel több fizetést is kapnak. A nyulakat rabul ejtőknek mindig a lehető legnagyobb csendben és gyorsasággal kell elvégezniük a feladatukat. A hálóban ugyanis az állatok nagyon megijednek, minden erejükkel próbálnak menekülni. Így, rúgkapálásuk közben kell a két hátsó lábukat megfogni, majd valahogy úgy kivenni a csapdájukból, hogy ne sérüljenek meg, és ki ne csússzanak az ember kezéből. Máskülönben a hajtók felé törnek, onnan pedig nagyon gyorsan és hamar elszaladnak.

A fogók csapatának különösen kell figyelni azért is, mert komoly pénzösszeg a tét, amelyet nem lehet puszta figyelmetlenkedésből ellinkeskedni. Egy élő nyúl átlagára 20 000 Ft körül van, és jól látszik, hogy komoly bevételi forrásról van szó. A jószágokat többnyire ládástul külföldre, elsősorban Spanyolországba, illetve Olaszországba szállítják, néha azonban itt, belföldön is igényt tartanak rájuk.

Annak ellenére, hogy Gábor a koránál fogva még nem vadászhat, büszke rá, hogy Tapsi Hapsi ellenfeleként, a fogók között vehet részt egy-egy nyúlhálózáson, és úgy érzi, ő is a vadászok közé tartozik már, csak éppen puskája nincs.

23456

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.