BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Nagy siker volt : Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia Miskolcon

1Idén újra megrendezésre került az OKFDK (lásd a címben :-)), ami cseppet sem idegen a Vízműsök számára. Iskolánk többször is szép eredményeket ért már el ezen a neves „versenyen”, ahol idén Péter Dániel és Virók András öregbítették, és írták be saját és iskolánk nevét a „nagy könyvbe”.

Tanáraink már a technikusi évünk elején felmérték, van-e érdeklődő, és nem kellett csalódniuk, hiszen Dani és Bandi készek voltak a nagy munkára. Vállalniuk kellett, hogy a tanulás mellett saját kutatást kezdenek egy általuk választott földtudományokkal kapcsolatos témában.

Hamar meg is született a terv a fejükben: az árvízi védműveket (hétköznapi nevükön gátakat) fogják vizsgálni geofizikai módszerekkel, amiben iskolánk műszere, a PASI volt segítségükre. A verseny közeledtével egyre több és több munkát fektettek a projektbe, és hogy minél jobban menjen majd élesben a munkájuk eredményeinek ismertetése, több körben is tartottak előadásokat, köztük iskolánk diákságának és az Alföldvíz Zrt. vezetőségének is.

A verseny előtti reggelen indult el kis csapatunk (Péter Dániel és Virók András, valamint Zemencsik Tamás és jómagam: Molnár Szabina) a miskolci Egyetemvárosba, ahová a kora délutáni órákban meg is érkeztünk és elfoglaltuk a szállásunkat. Sötétedésig bejártuk Miskolc-Tapolcát és a közeli Nagy-mázsa kőfejtőt. A kora esti órákban csatlakozott hozzánk Lisztes Tibor tanár úr is, aki a fiúkat segítette a felkészülésben tanácsaival és szakmai tudásával. Péntek délelőtt kezdődött a pályamunkák ismertetése, szekciónként. Szombat reggel csapatunk izgatottan indult át az egyetem XIII. előadójába ahol 9:40-től a vízműsök voltak porondon.

A háromtagú szakmai zsűri megdicsérte ifjainkat, hasznos tanácsokkal látták el őket. Mire teljesen feleszméltünk, már délután 2 óra volt és az eredményhirdetésre vártunk. Szekciónként ismertették az eredményeket. A Hidrogeológia, geofizika témakörhöz érve elmondták, hogy roppant szoros volt a verseny, de végül az első helyezést Péter Dánielnek és Virók Andrásnak ítélték. Mivel kutatásaikat és előadásukat a szakmai zsűri magas színvonalúnak ítélte, lehetőséget kaptak az egyetemisták OTDK versenyén való részvételre is (Országos Tudományos Diákkonferencia, 2 évenként rendezik meg).

A fiúk elmondása szerint: - Igen, valóban rengeteg munka volt a felkészülésben és kutatásban, de mindenképpen megérte, hiszen ezzel saját és iskolánk nevének is elismerést szerezhettünk. Ezúton is szeretnénk megköszönni Méhi Gabriella tanárnőnek valamint Lisztes Tibor és Veres Zsolt tanár uraknak, hogy tudásukkal és támogatásukkal segítettek minket előre.

Magam is hasonlóan szép eredményeket kívánok nektek a jövőben!

2 3 4

  

Copyright © 2013. All Rights Reserved.