BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Rendhagyó történelemóra a bíróságon

brsg 1A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Békéscsabai Járásbíróságon jártunk a 11. E-sekkel és a hozzájuk csatlakozó néhány 10. D-ssel. Beültünk egy tárgyalóterembe, ahol bírónő-idegenvezetőnktől sok érdekességet megtudtunk az épület felépítéséről, történetéről, a polgári- és büntetőjellegű peres ügyekről, valamint a tárgyalások menetéről.

A múlt század húszas éveiben indult fejlődésnek Békéscsabán a Deák utca és környéke. Nemcsak iskolánk épült ebben az időszakban, de a közelben fekvő bírósági épület is. (1927. Tervező: Orbán Ferenc.) 2002-ben egy felújítás keretén belül került egy új szárny az épülethez.

 


Jelenleg 4 polgárjogi és 7 büntetőjogi bíró van a hivatalban Békéscsabán. Ezen a bíróságon nem tárgyalnak főbenjáró bűncselekményeket (pl. emberölés), hanem inkább csak kisebb ügyeket, mint pl.: bolti lopás, szabálysértés. A nagyobb volumenű ügyeket a Gyulai Törvényszék vizsgálja.

Az előadás után körbevezettek minket: láthattuk a tárgyalásukra váró gyanúsítottak fogdáit, az elnöki nagyirodát és a bejárat előtt található szobrot, ami Juszticiát, az igazság és igazságszolgáltatás ókori római istennőjét ábrázolja. Ezt a szobrot 2004-ben Mészáros Attila szobrászművész készítette.

 brsg 2

 

     

 

brsg 3

 

 brsg 4

 

 

 

  brsg 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.