BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Légi fotó - Régi fotó

1Több mint 1 éve indult a fentrol.hu weboldal, amellyel elérhetővé vált a FÖMI (Földmérési és Távérzékelési Intézet) digitális légifelvétel-archívuma. A projekt során 61.800 db ilyen kép digitalizálása és adatbázisba rendezése történt meg. Azóta az online archívumban már jóval több felvételből böngészhetnek szabadon az érdeklődők, mivel félévente újabb 10.000 kép kerül a rendszerbe.

 

Ezek az ingyenesen bárki által letölthető felvételek 1959 és 2006 között készültek Magyarország területéről. Érdekesség lehet még a projekt során kialakításra került pormentesített, ún. „tisztaszoba”, ahol előkészítették a szkennelésre kiválasztott légi felvételeket, és - ahol az lehetséges volt - eltávolították róluk a kifedéseket, amelyek korábban egyes objektumokat voltak hivatottak „láthatatlanná” tenni. A képek azonosítására meghatározták azok középpontjainak földrajzi helyzetét. A felvételek szkennelését légi filmszkennerrel végzik.

Néhány mondat a weboldal használatáról:

A szkenneléssel párhuzamosan került kifejlesztésre az online szolgáltatási keretrendszer, mely lehetővé teszi, hogy az érdeklődők és az ügyfelek webes felületen keresztül érjék el a folyamatosan bővülő archív digitális légifelvétel-állományt.

A 2012. évi XLVI törvény 2015. május 2-ai hatállyal való módosítása megengedi az archív légi felvételek ingyenes online adatszolgáltatását. A weboldalon a szerkesztés menüpontban lehetőség van arra, hogy a légi felvételek helyzetét, tájolását és méretarányát módosíthassuk. A kiválasztott légifelvételnél választhatjuk az eredeti kép 80%-os felbontású változatát, aminek letöltése azonnal végrehajtható, míg az eredeti méretű képeknél ez több lépéses folyamat.

A honlapot indulása óta a vasúttörténet-kedvelők keresik fel leggyakrabban, de a felhasználók között vannak kutatók, elemzők és magánszemélyek, illetve hatósági, rendőrségi, bírósági, önkormányzati és egyéb célú megkeresések is.

Végezetül álljon itt egy 1960-ban készült fénykép a Vízmű tájékáról, hogy láthassuk, milyen érdekes is lehet egy múltbeli kép a jól ismert környékről…

23456

Copyright © 2013. All Rights Reserved.