BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Geológusaink a felsőoktatásban

1Érettségi, technikusi vizsga, a diákok első nagy megmérettetései ezek. Az ekkor megtanult hatalmas mennyiségű anyag sem riasztja el a többséget attól, hogy a felsőoktatásban tanuljon tovább, egészen új kihívásoknak felelve meg ezzel. Mi, a geológus munkaközösség tagjai mindig örülünk, ha hallunk végzett diákjainkról, ha tudjuk, jól megy soruk, és azt tanulják, amit igazán szerettek volna. Mert emlékszem még tavalyról, amikor geológus technikusainkkal együtt nézegettem a felvi.hu-t, és velük együtt reméltem, hogy mindenkit a hőn áhított első helyre vesznek fel. Együtt izgultam velük a ponthatárok kihirdetésének napján, az egyre megjelenő „felvettek” bejegyzéseket szorgalmasan lájkoltam, és azóta is drukkolok nekik minden egyes nap, hogy sikeresen teljesítsenek. Egy cikk sajnos nem tudna a tavalyi évfolyam összes tanulójának előmeneteléről beszámolni, ezért csak egy kis csoportjukat kérdeztem arról, hogy haladnak egyetemi tanulmányaikkal. Mi az, amit szeretnek, ami könnyű, és mi az, ami nehéz nekik az egyetemi életben? Mit tudnak hasznosítani a Vízműben szerzett tudásukból?

 

LÉVAI SZILVIA

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai karának Matematika alapszakos első éves hallgatója vagyok. Az egyetemi élettel kapcsolatban teljesen más dolgokat hallottam korábban, mint amit megélek manapság. Persze, ez abból is adódik, hogy elég speciális szakot választottam. Nem elég a vizsgaidőszakban tanulni és átmenni a vizsgákon, nekünk maga a vizsga lehetőségéért is meg kell dolgozni. Minden héten zh, házi feladatok, projektek, napi szintű számonkérések. Az ezekre való felkészülés rengetek energiát és időt vesz igénybe, mégis néha elmarad a sikerélmény. Talán ezért is a legnehezebb, hogy minden nap lelkesen üljek le tanulni, de bízom benne, hogy meglesz az eredménye és elérem a céljaimat. Az egyik legjobb dolog az, hogy új barátokra leltem, akikkel közösen küzdünk és készülünk napról-napra, kiegészítjük egymás ismereteit, hiszen mindenki máshoz ért, és más tudással érkezett. Igaz, hogy én eltérő szakterületet választottam Vízműs szakmai tanulmányimtól, azonban még így is tudom hasznosítani az ott tanultakat. A feladatokban gyakran előbukkan a fizika, geofizika. Még a Surfer programban elsajátított ismereteimnek is hasznát tudom venni a Matematika Modellezések órán. Az első nagyobb megmérettetésen túl vagyok, hiszen sikeresen zártam az első félévet. Most azon dolgozom, hogy a második szemeszteremet is sikeresen zárjam.


VIRÁG ENIKŐ

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Műszaki Földtudományi alapszakán vagyok elsőéves hallgató. Nagy váltás a középiskolához képest, például sokkal többet kell tanulni sokkal rövid idő alatt. Csak hogy egy példát hozzak: a fizikát 4 éven keresztül tanultuk és a harmadik héten már zárt helyit írunk a középiskolás anyagból. Mint minden műszaki egyetemen természetesen itt is a matek és a fizika a legnehezebb. De ha szorgalmas az ember ezek sem jelentenek különösebb problémát. Azonban nem csak a tanulás okoz nehézségeket, hanem az is, hogy távol kerülünk a családtól. Ezt még csak mostanság vettem észre, hiába voltam előtte öt évig koleszos. Az a két hét, amíg oda vagyok, sokszor nagyon lassan telik.
Az egyetemen a legkönnyebb pedig az, hogy mindenki könnyen szerez igaz barátokat, ami valljuk be, jól jön, ha 250 km-re lakik az ember. A diáksereg összetartó, számíthatunk egymásra, bármi is történjék illetve így sokkal könnyebb a tanulás is. Kinek ehhez van tananyaga, kinek a másikhoz. Én az ásványtanhoz értek más a fizikához, kémiához. Összeülünk és mindenki tud segíteni a másiknak. Hogy tudom-e hasznosítani a Vízműben tanultakat? Persze! Nem is keveset! Ásvány- és kőzettan, átolvasással megajánlott ötös. Sokkal kevesebbet tanultak az egyetemen ásvány- és kőzettant, mint mi a Vízműben. Ábrázoló geometriából se kellett sokat tanulni. 3 előadásnyi geológiára be sem kell járnom, mert mondtam, hogy ezt már tanultam. Később pedig ott lesz Magyarország Földtana. Az egyetemen ezt is igen csak rövidítve tanulják, inkább a részletek vannak jobban tárgyalva. Már most sok lehetőség van a szakmai kapcsolatok kiépítésére (pl. szakestek), az egyetem elvégzése után pedig tárt karokkal várnak minket a cégek.


LUCZ ZSOLT

Jó szerencsét! A Miskolci Egyetemre, méghozzá a műszaki földtudományi alapszakra járok. Ezen a karon hasonló rendszer működik, mint mikor a Vízműben tanultam, miszerint csak az első két félév követelményeinek teljesítésekor szakosodhatunk. Én bányamérnöki szakirányban szeretnék továbbmenni, és második helyen az olajmérnöki szakirányt jelölöm majd be. Hatalmas előny számomra hogy a szaktárgyak közel 80%-át a Vízműben már tanultam, sőt vizsgáztam is belőle, így nekem ezek a tárgyak a húzótárgyaim. A matek kőkemény, ahogy egy mérnöki egyetemtől az elvárható. Sokat kellett szenvednünk és idegeskednünk miatta, hiszen ha nem sikerül, azonnal egy évet csúszunk. Nekem mondhatni szerencsém volt, hogy minden tárgyam sikerült, és tanulmányi ösztöndíj is lett, bár itt már több szerep jutott a kemény munkának, mint a szerencsének. Csak ajánlani tudom az egyetemet, hiszen nagyon keresettek az iparban az itt végzett hallgatók és ezt azért mondom, mert nap, mint nap találkozunk iparosokkal és volt időnk mindenről kifaggatni őket.


ZEMENCSIK TAMÁS

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán tanulok Földtudományi BSc szakon. Első éves egyetemi hallgató vagyok, és nagyon élvezem! Jelentkezésemkor élt bennem egy kép az egyetemről, a szakról és egy az egyben azt kaptam, amire vágytam. Az egyetemi élet sok kihívást tartogat, melyet eddig könnyű szerrel legyőztem. A vizsgák teljesítése sokkal egyszerűbb volt úgy, hogy egy biztos háttérrel, megfelelő tudással jöttem el a Vízműből. Az iskolában ásványtan, őslénytan, földtan órákon tanultakat itt nagymértékben tudom hasznosítani. Természetesen az egyetemi élet nem fenékig tejfel, a vizsgaidőszakban van, hogy napi 8-10 órát tanulok és nagyon stresszes ez a 2 hónap. Én viszont megállíthatatlan vagyok, ha geológiáról van szó!

0234506

Copyright © 2013. All Rights Reserved.