BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Úton

01Bacsa Nóra, tizenkettedikes tanuló, olyan, mint bármelyikünk, teszi a dolgát, igyekszik jól tanulni, már egy-két versenyt meg is nyert.

Most azonban nem erről faggatom, a kérdésem az : Végzősként tudja-e már, hogy merre tartson, mi érdekli igazán?

Mindössze egy pillanatkép, amit elétek szeretnék tárni.

Ilyenkor ünnepek idején talán van módunk, kicsit megállni és végiggondolni saját magunkban is, honnan és hová tartunk, vajon jó-e az irány, mit tehetnénk esetleg másképpen...

- Mikor határoztad el, hogy a Vízműt választod ?

- Hetedikes koromban - egy beiskolázási tájékoztatón - hallottam arról, hogy itt geológiát is lehet tanulni, majd egy évvel később a nyílt napon látottak alapján tetszett meg igazán az iskola.

- Tehát tudatosan készültél a geológia szakra?

- Én inkább véletlenszerűnek mondanám, hiszen azelőtt semmit sem tudtam erről a tudományról. Nem úgy mint azok, akik már kisgyerekkoruk óta gyűjtik az ásványokat, vagy névről ismerik a dinoszauruszokat.

- Mely tárgyak lettek a kedvenceid?

- Legjobban a kőzettant és az őslénytant kedveltem meg.

- A kőzettanban mi fogott meg?

- Számomra a kőzetek elemzése a legérdekesebb, amikor beazonosítunk egy mintát. Ehhez mikroszkóp használata is szükséges, amely 20-40-szeres nagyításban mutatja meg a szabad szemmel nem látható világot.

- És az őslénytant miért szereted?

- Talán azért, mert olyan különleges élőlényeket ismerhetünk meg ezeken az órákon, amelyek már csak fosszíliaként maradtak fenn, ammoniteszeket, levéllenyomatokat, csigák, kagylók lenyomatait és vázait.

- A tanórákon kívül is foglalkozol ezekkel a dolgokkal?

- A nyáron alkalmam nyílt a Berlini Természettudományi Múzeumba eljutni, itt hihetetlen mennyiségű őslénytani leletet lehet látni.

- Ez hogy történt?

- Rokoni meghívásra 7 napot tölthettem Berlinben.

- Mit emelnél ki a múzeumi látnivalók közül?

- Már maga a belépés lebilincselő élmény, hiszen rögtön egy hatalmas szauropoda csontvázával találjuk magunkat szemben. Mellé állni egyszerűen elképesztő.
Ezen kívül megemlíteném a hűtőkamrát, amely a múzeum egyik új kiállítása. Itt konzervált állatok tekinthetők meg üvegvitrinekben. A mutáns állatok látványa minden embert elborzaszt, ilyenekkel legtöbben csak fantasztikus filmeken találkozunk.
Az óriási ásványgyűjtemény is nagyon tetszett. Ebben a múzeumban több napot el lehetne tölteni, annyi érdekesség csodálható meg.

- Az élménybeszámolódból kiderül, hogy valóban közel áll hozzád ez a tudomány. Szeretnél geológus lenni?

- Az biztos, hogy a technikusi képzésen részt fogok venni, de a német nyelvvel legalább ennyire szeretek foglalkozni.

- Köszönöm szépen a beszélgetést és boldog ünnepeket kívánok Neked!

 

<<< A cikkhez kapcsolódó rengeteg kép a képtárban >>>

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.