BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Védett fák a Vízmű területén

01
Lassan két évtizede tanítok e falak között. Jó pár éven át laktam az iskola egyik lakásában, így az iskola nem csak második, de első otthonom is volt. Mindig imádtam az udvart hatalmas fáival, hajnalban hangosan csiripelő madaraival, százszorszépeivel. Ma is nap, mint nap átsétálok az udvaron, ha másért nem, hát ebédelni az udvaron át vezet utam.

Jó ideje látom, hogy tábla is jelzi, természetvédelmi területen járok. Vajon mióta és mi miatt nyilvánították az iskolaudvart természetvédelmi területté. Ennek próbáltam utána járni, kérdezősködni. Megosztom veletek, hogy lássátok, milyen értékek birtokában vagyunk.

A szálak Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Közigazgatási Osztályához vezettek, ahol a helyi természetvédelmi területekkel is foglalkozó természetvédelmi és környezetvédelmi ügyintéző tájékoztatott. Kérdésemre elmondta, hogy a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium udvarán található faegyedeket 1989-ben nyilvánították helyi jelentőségű természetvédelmi értékké. A területen található, az akkori meghatározás szerint: 2 db török mogyoró (Corylus colurna), törzskörmérete 200 és 240 cm, 2 db páfrányfenyő (Ginkgo biloba), törzskörmérete 150 és 100 cm, 1 db platánfa (Platanus orientalis), 310 cm és 1 db mocsárciprus (Taxodium distichum). A fák Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének a helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánításáról szóló 11/1997. (III. 27.) önkormányzati rendelete 9/A. § 16. pontja alapján helyi jelentőségű természeti értéknek minősülnek. A Polgármesteri Hivatal a helyi természetvédelmi értékek megőrzése érdekében jelenleg azok felülvizsgálatát végzi, és az eredmények tükrében az erről szóló helyi rendelet várhatóan módosításra kerül. A tavalyi év során elvégzett felmérés megállapította, hogy „a fák állapota vegyes, több fa megdőlt, sok alászorult. A növényzet ritkítása javasolt a nem oda illő fák és sarjak eltávolításával.” „Indokolt lenne a védett terület pontos meghatározását egy ismertető táblán kihelyezni, hiszen az iskola területe igen összetett és a helyrajzi szám nem ad pontos útmutatást.” A munkák elvégzése a felmérés és annak értékelése lezárultával, a megfelelő időpontban szakemberek bevonásával megtörténik.


Azt is megtudtam, hogy a természetvédelmi rendelet folyamatban lévő módosítása kapcsán nemcsak udvarunk fái, hanem a város minden természeti értéke felmérésre került, és a védett egyedek, védett területek listája várhatóan bővülni is fog.

Ezúton kérek minden olvasót, vigyázzunk együtt udvarunkra. Becsüljük meg, hiszen ez is olyan érték, amire büszkék lehetünk. Bár most tél van, éppen fehérbe öltözött a természet, de csak eljön egyszer az áhított tavasz és akkor újraéled a természet. És megkereshetjük a fent említett helyi jelentőségű természeti értékeket. Addig is szolgálok néhány szép fotóillusztrációval.

02030405

Copyright © 2013. All Rights Reserved.