BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Vízműsök a neten

1Mivel töltik idejüket az Internetező Vízműsök?

74 tanuló válaszai alapján készült az a reprezentatívnak nem nevezhető, de mindenképpen sokat mondó felmérés, ami azt firtatja, mire használják a Vízműsök a világhálót. Az eredmények semmi meglepőt nem fedtek fel, néhány konklúzió azonban levonható a kérdésekre adott válaszokból.

A megkérdezett tanulók a válaszaik alapján három csoportba illeszkedtek. Elkülönültek egymástól a 9. évfolyamosok, mert a körükben a legtöbben az Internet kommunikációs és közösségi funkcióit használják: Facebookoznak, ismerkednek, emaileznek, tehát információt cserélnek egymás között, kevésbé szentelve figyelmet a külvilág híreinek. Ez valószínűleg betudható a relatíve fiatal életkoruknak, csekély közéleti érdeklődésüknek, legyen az hatással az életükre vagy sem. Gyerekkoruk és az általános iskola közelsége, a berögzült szociális érintkezési szokásaik és érdeklődési körük még érezteti hatását, az Internetet is ezeknek állítják szolgálatába. Az egész 9. évfolyamon mindössze néhányan válaszolták azt, hogy hírek olvasásához vagy tanuláshoz használják az Internetet, de ehhez hasonlóan alacsony azok száma is, akik filmeket néznek a neten.

A 10. évfolyamosok bevallása alapján a helyzet lassan, de változni látszik az Internet használata tekintetében. A „csetelők” és Facebookozók ellenében kezdenek nagyobb arányban jelen lenni azok, akik már inkább tájékozódásra, hírek vagy híradás jellegű tartalmak fogyasztására kezdik használni a netet. Velük fej-fej mellett „versenyeznek” azok, akik a Youtube-on töltik az idejüket, de sajnos a tanuláshoz netet használók aránya még ebben a korcsoportban is az utolsó helyre szorul.

Ez a status quo nem is változik, csak a 11. és 14. évfolyamon tanulóknál mért adatok alapján. Itt már a változás látványos: a Facebookozók a második helyre szorulnak – a tájékozódásra netet használókkal vállvetve – a videós tartalmakat előnyben részesítőkkel szemben. A tanulás miatt egeret ragadók száma ebben a kategóriában kezd el először emelkedni, de még így sem tud az utolsó helynél jobb pozícióba kerülni az általam megkérdezett tanulók körében.

Az látszik tehát, hogy a tanulók minél idősebbek – és feltehetőleg tapasztaltabbak –, annál tudatosabban használják az Internetet és a szórakozás mellé az információszerzés, olvasás, tájékozódás, tehát a közéletben való egyre nagyobb fokú bevonódás is megjelenik. Emellett azonban az is egyértelmű, hogy az Internet használata nagyon változó, szerteágazó funkciókkal és korosztályok közötti átfedésekkel, így egyértelmű, egymástól elkülönülő trendeket sem lehet megállapítani magabiztosan.

Az azonban mégis trendként fogható fel vagy általános helyzetként, hogy a tanulók kevésbé tekintik az Internetet a tanulás eszközének, olyan eszköznek, ami a saját dolgukat könnyíti meg a tananyag elsajátításában. Így, mint a felmérés szerint a leggyengébb területet, az Internetezést mint tanulási lehetőséget kell erősíteni. Informatika tanárként célként tekinthetünk arra, hogy a netnek ezt az oldalát ismertessük meg jobban a tanulókkal, és hatékonyabban hívjuk fel a figyelmet, hogy sok egyéb haszna mellett hogyan használhatják a netet arra, hogy sikeresebben vegyék a középiskolai akadályokat.

Eddigi legjobb magyarországi oktatóportál: sdt.sulinet.hu

Használjátok!

3       4

 5       2

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.