BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Az aszfalt bugyrai

01

Jelen beszámoló szerzői a mai nap délelőttjén írásbeli szakmai vizsgán vettek részt. Osztálytársaikkal együtt gyöngyöző homlokkal serénykedtek azon, hogy sikeresen adjanak számot szakmai tudásukról. Közeli a nap, amikor vizsgáik befejeztével végzett útépítő technikusként elhagyják a Vízműt. Tanulmányaikat sokan folytatják majd a felsőoktatásban, a többiek ezen a nyáron megkezdik az igazi szakmai munkát. Az elmúlt évek tanulmányi munkája mellett vizsgaeredményeikben, tudásukban megmutatkozik a sok szakmai kirándulás élménye is. Az írás és a képek az utolsó ilyen üzemlátogatást idézik fel.

Eljött egy újabb nap, egy újabb lehetőség. Az iskolánk és Rajnai Endre tanár úr jóvoltából látogatást tettünk a Duna-Aszfalt Kft. békéscsabai aszfaltkeverő telepén. Az előírásoknak megfelelően a telep Békéscsaba határán fekszik, így nem zavarja sem a város életét, sem forgalmát. A telepen már várt minket Darabos László telepvezető úr, aki körbevezetett és kérdéseinkre választ adott.

Először az adalékanyagokat és azok tárolási körülményeit néztük meg. A tárolás magába foglalta a katonás rend minden szigorúságát. Láthattuk, hogy az alapanyagok elhelyezését egymástól tökéletesen elkülönítve, feliratozva oldották meg. Ez nagyban hozzájárul a munkafolyamatok átláthatóságához, leegyszerűsítéséhez. Az aszfalt összetevői innen kerülnek a keverési részlegre, ahol a gyártási technológia alapján megtörténik a keverés. A gyártást egy számítógép segítségével irányítják. A kész aszfaltot 180 °C-on tárolták, mert 90 °C alatt már nem dolgozható be.

Engedélyt kaptunk a vezérlés megtekintésére is, ahol egy másik kedves munkatárs beszélgetett velünk. Innen az utunk a laboratóriumba vezetett. A labornak kiemelt szerepe van az aszfaltkészítésben: minden részfolyamatot végig kísér, ebben a részlegben kezdődik és végződik az aszfaltgyártás. Nagyon fontos a pontosság és a precizitás a megfelelő minőség érdekében. A laborvezető hölgy 14 évnyi tapasztalattal, átéléssel mesélt a munkájáról, ami minket is lelkesedéssel töltött el. Jólesett hallani azokról a munkafázisokról, amelyek nagy részét már mi is el tudjuk végezni. Nagy élményt jelentett a 27 m magas keverő tetejéről belátni az egész várost. A sasszeműek még igazgatónkat is láthatták, ahogyan az irodájában serénykedik.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni tanárainknak és a Duna-Aszfalt-nak, hogy ilyen élményekkel gazdagodhattunk.

 

Írta: László Bernadett technikus jelölt

Fényképeket készítette: Krucsó József technikus jelölt

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.