BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Gyűjtsünk napenergiát sörösdobozzal!

2Pár éve olvastam először egy érdekes próbálkozásról, a sörkollektornak elnevezett napenergia begyűjtő berendezésről. Akkor csak elraktároztam, mint érdekességet, de azért mindig ott motoszkált a fejemben, mint házilagos barkácseszközökkel megvalósítható dolog.

A berendezés lényege röviden: sörösdobozokból csöveket készítünk, melyeket feketére festve egy üveg vagy polikarbonát borítás mögé helyezve felmelegít a napsugárzás. A meleget a csövek belsejében áramló levegő továbbítja a ház légterébe.  --> http://www.sorkollektor.hu/wp-content/kezdok_ide_01.jpg

Kb. 3 éve elkezdtem gyűjteni a sörösdobozokat. Ez viszonylag egyszerűen megy - gondolná bárki, viszont én nem szeretem eme sokak által imádott italt, így ismerősökre, barátokra, kollégákra hagyatkoztam. A szükséges mennyiség - ami nem is kevés, négyzetméterenként több, mint 100 db, lassan összegyűlt, így idén úgy döntöttem, a nyári szabadság ideje alatt megvalósítom a nagy tervet.

1A nagy terv pedig egy kb. 5 m2-es sörkollektor építése, mely a házunk délnyugat felé néző oromfalára kerül majd fel.

A csövek létrehozása a sörösdobozok alsó és felső peremének levágásával kezdődik, melyet egy sarokcsiszoló (alias flex) segítségével oldottam meg. Az alsó rész levágása még megy egyszerűen, de a felső rész eltávolítása már nehezebb, a doboz hajlamos összegyűrődni.

A dobozvagdosás eltartott egy darabig, de a szükséges kb. 600 db elkészült pár óra alatt. A szigorúan alumínium dobozok (Vigyázat, van vas alapanyagú sörösdoboz is! Ez a célra alkalmatlan, a vágási felületeken gyorsan rozsdásodásnak indul.) szélén keletkezett sorja eltávolítása következett, majd egy alapos külső-belső mosás.

4  5 

A dobozok összeillesztésére több módszer van (másképp is kell vágni), én az összetolóst választottam. Egy kis hőálló szilikon ragasztóval megkenve a felső peremet, egyszerűen összetoltam őket. A ragasztás után pár órával a 4 méteres csővel akár Toldi Miklós módjára mutathattam meg, merre van a Vízmű, persze nekem könnyű dolgom volt, szó szerint pillekönnyű az egész cső.

Jelenleg ebben a fázisában áll a projekt, ahogy lenni szokott, ezer más dolgot is kell csinálnom, de a fűtési szezon kezdetére jó lenne, ha működne, kicsit faragva a gázszámlából. Azt hiszem, a neheze még ez után jön…

Persze a levegő útját is el kell készíteni. Aki egyszerűen a falra szereli a kollektort, annak egyszerűbb a dolga, két lyuk a falba, és „már” jöhet is a meleg levegő. Nekem a kollektor elhelyezése miatt kicsit több csőre lesz szükségem, illetve a ház födémén kell lyukakat ütnöm (ami egy betonkefnis födém esetén nem is olyan egyszerű), de szerencsére ezek nagy részével már kész vagyok.

Akit érdekel a téma rengeteg információt talál a www.sorkollektor.hu oldalon, ahol az alapinformációk könnyen elérhetők (Kezdők ide menüpont). A további rengeteg információhoz illetve a tagok bejegyzéseihez regisztrálni kell, ami bár fizetős, de 2 hamburger áráért igazán nagy segítséget kap az, aki egy ilyen kollektor építésére vállalkozik. Természetesen ha tudok, én is szívesen segítek bárkinek.

3 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.