BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Francia diák a Vízműben

01   Az idei tanévnyitón a kilencedikesek között egy francia diákot is köszönthettünk. Máté (Matthieu) Ferkatadjival gyakran találkozom, osztályában (9. E) én tanítom a matematikát és az angolt. Arra kértem, mutassa be magát pár mondatban – ezúttal magyarul.

Honnan jöttél? Mi dolgod van erre?

Pithiviers {ejtsd:Pityivié}-ből jöttem, ez egy kisváros Orléans közelében, Párizstól délre. Ott élek az anyukámmal, két húgommal, meg az öcsémmel. Az apukám francia, az anyukám magyar, az anyukám szülei Békéscsabán laknak. A nyári szünetek nagy részét rendszerint itt töltjük. Saját elhatározásom volt, hogy egy évet Békéscsabán fogok iskolába járni, mivel szeretnék jól megtanulni magyarul. Egy kicsit tudok beszélni, meg tudom értetni magamat és megértem, amit nekem mondanak, de ennél többet szeretnék.

Miért pont a Vízműt választottad?

Egy műszaki középiskolát kerestem, mivel inkább a reáltárgyakat szeretem. Franciaországban befejeztem az általános iskolát és ott is egy hasonló jellegű, műszaki középiskolába jelentkeztem. Ott is kollégiumban laknék, de kértem egy év halasztást. A következő tanévben kezdem kint az iskolát.

Milyennek találod a magyar diákok életét? Könnyű vagy nehéz? Nagyon más, mint amilyen Franciaországban? Lassan két hónapja vagy köztünk. Milyenek az első benyomások?

Nagyon más itt a diákélet, de tetszik. A tanár-diák viszony lazábbnak tűnik, viszont a tanulmányi munka szigorúbb. Nálunk nincs szóbeli felelés egyáltalán, a házi feladatokat sem veszik olyan szigorúan.

Hogy haladsz a magyar nyelv tanulásával? Szerinted fejlődsz? Muszáj megkérdeznem, egyáltalán érted az órákon hallottakat?

Már sokat fejlődtem, azt hiszem. Hogy mennyire értem az órai dolgokat? Hááát, csak részben. Van, amit jobban, van, amit alig. Nagyon nehéz egyszerre írni, figyelni, követni mindent.

Már csak néhány rövid kérdés: Mit szoktál csinálni a szabadidődben? Kitalálom: Facebook? ….Alvás? …Számítógépes játékok? ...Zene? ...Sport?

Igen, ezek mind. Bár a kollégiumban számítógépes játékokat játszani nem nagyon van lehetőség.

Tudom, hogy ha sport, akkor kosárlabda. Ha zene?

Akkor „Greenday”

Hogy ízlik a magyar koszt? Van-e kedvenc magyar ételed? Mit szólsz a kollégiumi koszthoz?

Mi az, hogy koszt?

Ételek, konyhai remekművek.

Hozzá vagyunk szokva a magyar ételekhez, hiszen nyaranta azt esszük, amit a nagymamánk főz. Kedvencem a tejbegríz. (Elég vicces) A kollégiumi étel pedig általában ehető.

Mennyire ismered hazánkat? Van-e kedvenc városod, kedvenc helyed akár itt a környéken is?

Nem nagyon ismerem az országot. Jártam már a Balatonnál, többször Budapesten és Kecskeméten, de van kedvenc helyem, ez pedig a Sebes-Körös partján Várhely.

Vannak-e már barátaid?

Van egy pár, főként a kollégiumban.

Mennyire hiányzik az otthonod és főleg a családod?

Nagyon hiányoznak, pedig minden nap telefonálunk. Az őszi szünetben hazarepültem, pár napot otthon töltöttem velük.

Hogy telt a szünet?

Nagyon jó volt újra együtt a családdal, egyébként ott is szünet volt.

Örülök, hogy ismét köztünk vagy! Rád itt még további feladatokat várnak. Érezd jól magad, sikereket kívánok a magyarországi tevékenykedésedhez!

0203

04



Copyright © 2013. All Rights Reserved.