BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

BAZÁRban jártunk…

11(Nem vásári) bazárban jártunk. Köztudott, hogy a geológusokkal rendszeresen megyünk terepgyakorlatra, általában az érettségiző évfolyammal ősszel, míg a végzősökkel tavasszal. Ezeknek a szakmai kirándulásoknak a helyszíne folyamatosan bővül. Legtöbbször belföldi, geológiailag érdekes terepek jönnek szóba (eddigi helyszíneink voltak: Eperjes-Tokai-hg. a pálházai perlitbányával, Halimba környéke a mélyművelésű bauxitbányával, mangánbányával, Tatabánya környéke, Uzsai bazaltbánya…), de előfordult már, hogy Erdélyben jártunk (Padis, Csodavár, Boga-völgye).

 

Ezeket a helyeket jórészt baráti, szakmai kapcsolatokon keresztül, illetve „civil” barangolásaim közben fedeztem fel.

Ősszel szintén egy felfedező túrára indultunk. Amolyan apa-fiú kirándulás volt ez, egyik kedves barátommal és fiainkkal kerestük fel egész napos túrára a Padis-fennsík egyik legvadregényesebb, és földtanilag is igen változatos részét, a Szamos-bazárt. Olyan céllal is szerveződött ez a túra, hogy hátha egyszer helyszínéül szolgál egy terepgyakorlatnak.

Itt lehetőség nyílik viszonylag kis területen tanulmányozni szinte az összes karsztjelenséget: töbrök, dolinák sokasága, búvópatak, barlangok füzére kínálja magát annak, aki vállalkozik a kb. 10 km-es gyalogtúrára, mely a Meleg-Szamos völgyét járja körbe, jól kiépített, bár olykor veszélyes túraútvonalon.

Ajánlom mindenkinek, aki nem ijed meg egy kis mélységtől, magasságtól, meredélytől.
Kisebb gyerekeket azért ne vigyünk magunkkal!
 

LiTi

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.