BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Sítalpakon Szlovéniában

1Évek óta visszatérő vendégek vagyunk Mozirjében, ebben a bájos szlovén kisvárosban, a Kamniki-Alpok hegyeivel körülvett Savinja folyó völgyében. Télen a síelés, nyáron pedig a kirándulások és a rafting hoz minket ide.

Szlovénia bővelkedik természeti szépségekben és kulturális emlékekben. A szlovén emberek rendkívüli módon óvják környezetüket és emellett nagyon barátságosak és vendégszeretők.

A turista minden évszakban talál itt magának programot, hisz Mozirjéből bármilyen irányba indulva csodálatos helyekre kirándulhat az ember. Megnézheti például a festői Nazarje Ferences kolostorát és gyönyörködhet a tájban, részt vehet kalandos erdei vagy hegyi  túrákon és megmártózhat a sebesen futó patakok hűsítő vizében.  

Mozirje egy ódon kisváros, 1146-ban épült a települést őrző vár köré. Zegzugos utcáin sétálgatva lépten-nyomon történelmi emlékekre bukkanunk. Tavasztól késő őszig érdemes felkeresni a csodálatos botanikus kertet és a szabadtéri néprajzi múzeumot is.

Én a családommal január elején síelni mentem néhány napra. Remekül éreztük magunkat, egy kellemes kis apartmanban laktunk a város közepén. Sokat kirándultunk, a legtöbb időt persze síeléssel töltöttük, 5 éves kisfiamat alig lehetett lecsalogatni a pályáról.

A városkától 5 kilométerre található a 12 kilométer hosszú, hóágyúkkal felszerelt pályarendszer, ahol a kezdők és a haladók is megtalálják a számukra megfelelő terepet. A profi síelők persze azt mondhatják, hogy nem is olyan nagy ez a pályarendszer. Valóban nem, de emberi léptékű, mint Szlovénia: ez a tengerparttal, az Alpokkal, völgyekkel és medencékkel tarkított gyönyörű kis ország.

Makra Krisztina

Powered by RS Web Solutions

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.