BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Központban a víz és a környezetvédelem

1Hol található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma?

A kérdésre – bár iskolánkban illik ilyen dolgokban az átlagosnál tájékozottabbnak lenni – bizonyára sok vízműs sem tudná kapásból a választ, vagy valamelyik nyugat-európai nagyvárosra tippelne. Nem. Földrészünk legnagyobb édesvízi akváriuma Magyarországon, a poroszlói Ökocentrumban csodálható meg.

 

No és Poroszló? Egy kis, 3000 főt sem elérő lélekszámú falucska Heves megye délkeleti csücskében, a Tisza-tó partján. Amúgy közúton nem is túl messze, kb. 150 km-re Békéscsabától. Az talán éppen egy „osztálykirándulásnyi”…

 

Egyik barátom, volt egyetemi évfolyamtársam Poroszlóra való, és bár rég elkerült onnan, a nyarak jó részét szülőfalujában tölti. Természetkedvelő, ráadásul horgászszenvedéllyel is megáldott/megvert emberként természetesen nem mondhattam nemet a meghívására. Így néhány csodálatos napot a Tisza-tónál, sőt – csónakos kirándulások révén – egyenesen a tavon tölthettem. Tényleg lenyűgözött a víz, a dúsgazdag növény– és állatvilág, a már-már szakrális nyugalom, és végigkísért egy nagyon jó érzés: az ember nem csak ártani tud a környezetének, nem csak pusztítani és tönkretenni tudja azt. Tetten érhető, hogy végre visszaadtunk valamit a természetnek! A Tisza-tó, Magyarország második legnagyobb állóvize voltaképpen ember alkotta képződmény, és számlálhatatlan élőlénynek teremtett új, vizes élőhelyet. Az Ökocentrum is teljes harmóniában épült környezetével, és az Akváriumban többek között olyan tok(hal)félék, például vizák úszkálnak, amelyek természetes vizeinkből - sajnos – gyakorlatilag kivesztek.

 

Beszéljenek helyettem a fotók, melyek közül egy-kettőn – talán véletlenül, talán nem - a vízműsök kék pólóját viselem!       

 

 

2 3 4

5 6 7

8 9 10 11

Copyright © 2013. All Rights Reserved.