BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Martin és Dani: A nyári gyakorlatról – személyesen

Kiss Martin 2/14. A:

A kötelező nyári gyakorlat megkezdése elég kedvtelenül indult. Ennek okai a hajnali kelés, valamint az a tudat, hogy a szünetben a diák szívesebben pihen, vagy a barátaival, családjával tölti az időt. Egy hídépítő cégnél tölthettem a nyári gyakorlatom.

Először úgy gondoltam, hogy a hajnali keléssel probléma lesz, mivel már jó néhány buli megelőzte a gyakorlatomat. Szerencsére mindig messzire utaztunk, és az autóban sikerült kipihennem magam.

 

Eleinte a munkások abban a tudatban éltek, hogy kisfőnök vagyok, de a munkáltatóm a tervrajzolvasást és szintezést már nyugodt szívvel rám bízta. Örültem, hogy ilyen munkát kaptam, mert az iskolában tanultakat tudtam alkalmazni és kellőképp helyt tudtam állni.

Sok hasznos dolgot tanultam és mivel vasszerelésben dolgoztak a munkatársaim, beleláthattam a számomra legnehezebbnek vélt tantárgyba, a „vasbeton”-ba. Beszélgethettem művezetőkkel, és sok hasznos információt kaptam más, magas beosztásban dolgozó emberektől is.

 

Számomra a kötelező nyári gyakorlat hasznosan és örömmel is telt. Külön élmény volt, hogy egy, a Vízműben végzett régi iskolatársammal is találkoztam.

 

Varga Dániel 2/14. A:

Én a Magyar Közút Kht. Makói Üzemmérnökségénél kaptam lehetőséget a nyári gyakorlat elvégzésére. Az első nap, amikor bementem a telephelyre, minden új volt, senkit nem ismertem. Ez gyorsan megváltozott. Az ott dolgozó emberek nagyon szimpatikusak voltak, mindenben segítettek, körbevezettek. Kaptam saját asztalt, számítógépet, hogy én is részt tudjak venni a munkában, bár az estek nagy részében terepen voltunk.

A feladatom elsősorban az volt, hogy a fenntartási művezetővel kimenjünk az építési helyszínekre és ellenőrizzük a munkálatokat. Ez kitette a nap jelentős részét, de amikor visszaértünk többek között munkalapokat kellett elrendeznem vagy segítenem valamilyen táblázási feladatban. Volt néhány nap, amikor szabadságon volt a mesterem, így egy teherautósofőr mellé ültem be, és láttam aszfaltkeverő-telepet is. Az üzemmérnökség vezetője minden nap kérdésekkel halmozott el, amik többségére tudtam a választ, hiszen az iskolában megtanították.

Ezen kívül részese voltam padkázásnak, teljes felületű aszfaltozásnak, hídjavításnak, hídtakarításnak, kátyúzásnak, és még rengeteg hasznos dolognak, tehát a gyakorlat abszolút értékes volt számomra.

 


 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.