BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Egy nap a Biharban

11Nem olyan régen kissé felkészületlenül ért minket péntek este egy telefon, amely szerint másnap, szombaton részt vehetünk egy ismerősök által szervezett bihari túrán. Rábólintottunk, miért ne, így szombat hajnalban már a kisbuszban ültünk, és robogtunk a határ felé. Útlevélre, melynek érvényessége már régen lejárt, szerencsére nem volt szükség, miután már Románia is EU-tag, így elegendő a személyi igazolványt felmutatni.

 

Az összesen 150 km-es út első részét gyorsan megtettük, azonban Nagyszalonta után nagyon leromlott az útminőség, és majdnem végig ilyen is maradt, kivéve az utolsó 10 km-t, amely tovább rontott az átlagsebességünkön. Ezt a távot már csak helyenként kővel felszórt hegyi úton kellett megtennünk, és kb. 1 óra kellett a cél eléréséhez. Igazán azt sem tudom, mi lett volna, ha szembe jön egy másik jármű, mert az út nagy része egy sáv szélességű, egyik oldalt sziklával, a másikon pedig szakadékkal. Szerencsénk volt, ezen az úton egész nap senkit nem láttunk, köszönhetően talán a szomorkás időnek…

11 óra körül érkeztünk meg túránk kiindulópontjához – kb. 5 órás kocsikázás után -, majd gyors öltözködés után el is indultunk a sárga jelzéssel megjelölt úton. El is jutottunk egészen a kb. 100 méterre lévő első akadályig. A magas vízállás miatt túl nehéznek ítéltük a patakmederben lévő sziklákon való felfelé mászást, így fél óra próbálkozás után a nagy balesetveszély miatt visszafordultunk és a túraútvonal másik végét „megfogva” indultunk tovább.

A terep nehéz, a talaj nedves, csúszós volt, az eső az idő nagy részében esett. Ennek ellenére mindenki jól érezte magát. Megnéztük a helyet, ahol a Galbena-patak feltör a felszínre hosszú föld alatti útja után, majd innen visszafordulva 100-150 méter magasról csodálhattuk meg a kilátást egy „szikla-kilátónál”. Közben pár érdekes élőlénnyel is találkoztunk, pl. foltos szalamandrával, és láttunk légyölő galócát is. Bő 3 órás gyaloglás után érkeztünk vissza a kisbuszunkhoz.

Hazafelé még megálltunk a Medve-barlangnál egy pisztrángos vacsorára, de fél 9-re így is kényelmesen hazaértünk.

Gyönyörű helyek vannak itt a közelünkben, nem is hinné az ember. Akinek lehetősége van, próbáljon eljutni hasonló helyekre akár határon innen, akár túl.

A Galbena-pataknál megtett túrákról mások is beszámoltak, jobban is mint én, így álljon itt még pár link az érdeklődők számára:

 

http://www.libertura.hu/index.php/turautvonalak/2-galbena-koer

http://users.atw.hu/pereiarpad/cikkek/boga/bogareszek11.html

http://lecgo-visibleworld.blogspot.hu/2011/08/galbena-2011-augusztus.html

http://padis.hu/utleirasok/galbena/235-galbena-2-resz.html

 

 010203

04 05 06

070809

10

12

Copyright © 2013. All Rights Reserved.