BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Egy különös iskola

Működik Oroszországban jó húsz éve egy iskola, amely felrúgja a megszokott sémákat, amelyeket az oktatáshoz kötünk. Nem a tanárok, hanem a diákok tartják az órákat.
Tanuló-szakcsoportok vannak, témánként, például kémia, történelem, biológia stb. A gyerekek maguk választják ki, melyik szakcsoportba szeretnének tartozni. A konkrét tananyag nincs leírva, a csoportok maguk dolgozzák ki azt tankönyvekből, majd megtartják az órákat.
Hozzá kell tenni, hogy ide felvételivel jutnak be a gyerekek, tehát kiválogatják azokat, akik alkalmasak erre az önálló kutatásra.

 

Nincsenek jegyek, helyette vizsgák vannak egy-egy tárgyból. Különböző korú gyerekek vannak egy-egy szakcsoportban, mert van, aki gyorsabban halad. A vizsgák teljesítése nincs időhöz kötve. Lehetséges az, hogy egy tanuló a négyéves anyagból egy év alatt vizsgázik le, de az sem probléma, ha valaki lassabban halad. A diákok tapasztalata szerint jobban megértik az anyagot, ha azt egy másik tanuló magyarázza el, a gyerekek nyelvén, egyszerűen.

Az iskolán belül főiskolai szint is van. Az oktatás színvonala és hatékonysága felülmúlja a többi orosz iskoláét, és az itt szerzett tudással bárhol továbbtanulhatnak, akik ezt a lehetőséget választották. A gyerekek motiváltak, nincs kényszer, jegyek; viszont egymást erősítik abban, hogy érdemes tanulni. A félelem is megszűnik attól, hogy esetleg valaki nem képes egyből megérteni egy témát.

Az iskola bentlakásos, és megtanítja a fiatalokat a közösségi életre. A első tanulók maguk építették az iskolát, és ők újítják fel, festik ki, ha szükséges. A gyerekek maguknak mosnak, főznek, takarítanak, amihez otthon nem voltak hozzászokva. Az egyik diáklány azt mesélte erről, hogy otthon sokat lustálkodott, nem segített, itt viszont ha valaki nekiáll takarítani, úgy érzi, muszáj segítenie.

A közösséget a nemzeti táncok tanulása is összetartja, és szoros kapcsolatban vannak a természettel is, rendszeresen járnak együtt túrázni. A harcművészetek pedig a koncentrálás képességének kifejlesztésében segítik az ittenieket. Az iskoláról a riportfilmet az alábbi linken nézhetitek meg:

Orosz életiskola (Scsetyinyin) - magyarul - Anasztázia 01. - YouTube

Érdemes meghallgatni a gyerekek véleményét arról, hogy érzik magukat ezen a helyen.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.