BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Leendő építészmérnököket tanít

1Nem nehéz észrevenni, hogy iskolánk igazgatóhelyettese, Schnider György tanár úr mennyire elhivatott szakmája iránt. Eddigi munkájáról, tapasztalatairól kérdeztük őt.

 

- Miért választotta a mérnöki pályát?

- Véletlenül döntöttem emellett. Barcson jártam gimnáziumba, ahol a matematika és a rajz érdekelt. Eredetileg művészeti pályára készültem, de sajnos nem vettek fel a Képzőművészeti és Iparművészeti Főiskolára. Mivel egy építésznek jól kell tudnia rajzolni, sőt a matek sem áll tőle messze, így úgy döntöttem, megpróbálom a mérnöki pályát. Pécsen a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán végeztem építészmérnök-tanárként. Majd a BME Építészmérnöki Karára jártam.

 

- Mi ösztönözte a tanításra?

- Akkori tanáraim hatására döntöttem emellett. A rajz- és matematikatanári pályán gondolkodtam, jelentkeztem is ilyen szakokra. Gyerekkorom óta érdekelt a tanári pálya, bár akkor még nem tudtam, hogy létezik olyan, hogy építészmérnök-tanár.

 

- Hogyan tudja átadni a tudását a tanítás során?

- Leendő magasépítő technikusokat, építészmérnököket tanítok. Ők általában olyan tanulók, akik elhivatottak az építész szakma iránt. Többségük célja, hogy építészmérnök legyen. Ők úgy is állnak hozzá, hogy a Vízműben megtanulják a szakma alapjait. Erre a lehetőség adott.

 

5- Vannak olyan újdonságok a szakmában, amiket a tanórákon is szívesen bemutat?

- A mi szakmánkban is újabb és újabb építőanyagok, technikák, technológiák jelennek meg. Ez főleg a rendszerváltás éveitől jellemző. A 90-es években, - amikor az internet még gyerekcipőben járt, vagy épp nem is volt - nehezen jutottunk hozzá az új információkhoz. Szakmai kiállításokon, konferenciákon vettünk részt, cégek prospektusaiból informálódtunk. Manapság a neten minden megtalálható, de a cégekkel tartani kell a napi kapcsolatot. Jelenleg a passzívház-aktívháztervezés; energiatudatos, fenntartható építészet; amiben naprakésznek kell lenni. Óráimon érdekességképpen mindig megemlítem, és hozzárendelem ezeket az információkat az óra témájához.

 

- Jut-e ideje a tanítás mellett a tervezésre?

- 1996-tól tervezek épületeket, pár évig, amíg önálló tervezői engedéllyel nem rendelkeztem, egy nagykanizsai építészirodában rajzoltam, majd önálló tervezőirodám lett (ez mind a tanítás mellett). A mai napig is tervezek, igaz, a válság óta egyre kevesebb a megbízás. Hogy jut erre időm a tanítás mellett? „Amikor még fiatal voltam” nagyon sok éjszakát végigrajzoltam, de azt mondom, hogy „a legjobb múzsa a határidő”.

 

- Melyik munkájára a legbüszkébb?

- Sok szép munkám volt már, mindegyikre büszke az ember. Nagyon jó érzés, amikor felépül az az épület, amit megálmodtam. Néhány ilyen: Nagykanizsai tanuszoda, Zerkowicz udvar, ami egy 68 lakásos épület, a kondorosi játszótér és Kondoros mellett egy olyan kápolna felújításának terve, amelyet Ybl Miklós tervezett.  Kihívások is voltak, ilyen például az M6-os autópálya magasépítési létesítményeinek a tervei, a szegedi villamospálya rekonstrukciója, ahol megállókat terveztem, illetve Budapesten egy irodaház tervezői művezetése.

 

- Mik a tervei a jövőre nézve?

- Mind a tanítás, mind pedig a szakma terén az eddigiekhez hasonló kihívásokat, munkákat szeretnék, amire a jövőben büszke lehetek.

 

234

Copyright © 2013. All Rights Reserved.