BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Útépítőink jelentik…

1Nemrégiben egy új eljárás jelent meg hazánkban az útépítés terén. Ez nem más, mint a gumibitumen. Az alapanyag úgy készül, hogy használt gumiabroncsokat hasznosítanak újra, melyet bitumenhez adnak. Magyarországon Zalaegerszegen található ilyen útburkoló anyag gyártására specializálódott üzem. Persze az alapanyagot nem elég elkészíteni, fel is kell használni. Nem rég adták át az első, 8 kilométer hosszúságú útszakaszt Jánoshida és Jászboldogháza között, amit gumi felhasználásával készítettek. Szerencsére sok haszna van az új módszernek.

A gumis variáns tulajdonságai némileg eltérnek a normál bitumenétől. Amellett, hogy jelentősen hosszabb az élettartama, egy gumibitumennel burkolt útnak sokkal jobbak a fáradási tulajdonságai is, így kevésbé repedezik meg. A gumibitumen az ásványi anyagokhoz kiválóan tapad, nagyobb terhelést képes elviselni, ezáltal a nyomvályúsodás esélye is csökken. Ezen pozitív tulajdonságok kihasználásával csökkenthetőek az útüzemeltetési költségek, kevesebbszer kell útjavítást végezni.

 

 

Milyen előnyét érzékelheti az ember még ennek az új típusú útburkolatnak?

 

Először is észrevehetően kisebb a menetzaj, ami nagyon hasznos lehet a magas zajszennyezés elkerülésében. Másodszor pedig megfigyelhető jótékony hatása közlekedésbiztonsági szempontból is, hiszen vízelvezető képességei is kiemelkedőek, így sok baleset elkerülhetővé válik.

 

Megállapíthatjuk, hogy mennyi jó tulajdonsága van ennek az új eljárásnak, de egy nagyon lényeges dologról sem szabad megfeledkeznünk. Mégpedig arról, hogy újrahasznosítás révén tudjuk előállítani ezt az anyagot, ami igazán környezettudatos megoldás.

 

Úgy látjuk, van esélye a gumibitumennek, mint útburkolatnak a jövőben arra, hogy elterjedjen, vagy éppen még újabb eljárásokat hívjon életre. Reméljük a későbbiekben, amikor már mi is kitanultuk a szakma fortélyait, mi is fogunk találkozni ezzel a remek építőanyaggal.

 

Powered by RS Web Solutions
 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.