BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A föld legnagyobb sebe… avagy gyémántbányából ökováros?

1Szibériában, Jakutföldön található a Föld legnagyobb elhagyatott mesterséges ürege, amely régebben gyémántbányaként funkcionált. A Mirnij városa szélén lévő óriási lyuk 1,2 kilométer széles és fél kilométer mély, az űrből is lehet látni.

Hatalmas mérete nem csupán esztétikai vagy épp környezetvédelmi probléma. Környékén repülési tilalom van, mivel több helikoptert is magába szippantott a bánya mélyére áramló légtömeg.

A bánya megnyitását még Sztálin rendelte el, hiszen a második világháború után megnőtt a drágakövekre a kereslet. A gyémántbánya megnyitására végül 1957-ben került sor. Mivel a szibériai föld fagyott és kemény volt, a fúrással való megnyitás nem sikerült, ezért robbantásokkal formálták az óriási vermet. Évi 10 millió karátnyi gyémántot bányásztak. A legnagyobb itt bányászott gyémánt 68 grammos volt, és - a kor és az ország szokásainak megfelelően - a rendszert dicsőítő nevet kapott: „A Szovjet Kommunista Párt 26. Kongresszusa”.

A világ legnagyobb bányájába szerpentinen keresztül vezet le az út – mintha egy tölcsérben haladva közelednénk a föld legmélyebb bugyrai felé. 2001 óta használaton kívül, üresen tátong ez az óriási gödör.

A lyuk „betömésére” egy igen érdekes módot választottak: „zöld” várost szeretnének létrehozni benne 2020-ra. Ehhez a megoldáshoz már látványterveket is készítettek. Az elképzelések szerint 100 ezer fő befogadására lesz alkalmas az építmény. A területre vertikális farmot, erdőket, lakóépületeket és rekreációs területeket építenének. A tetején egy óriási üvegkupola lenne, ami napelemként funkcionálna.

Google térkép műholdkép>>

Pár videó a Youtube-on>>

 2345

Copyright © 2013. All Rights Reserved.