BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A zene az kell…

01Szeptemberben egy fiatal, kedves tanárnő foglalta el a helyét a kis tanáriban. Először csak találgattunk, hogy mit taníthat, de hamarosan kiderült, mikor a becsengetés után ő jött be hozzánk énekórát tartani. Hamar tudomást szereztünk arról is, hogy tanárnő a tanítás mellett igazi énekművész. Őt kérdeztük különleges hivatásáról.

- Miért választotta a művészi pályát?

- Szüleim emlékei szerint hamarabb tanultam meg énekelni, mint beszélni. Hétéves korom óta zongorázom, így már ez a csodálatos hangszer is „megfertőzött” a zene szeretetével. Hangomra már általános iskolában felfigyeltek énektanáraim, így a kórusokban korán szóló szerepet kaptam.

- Hogy indult a pályája?

- A mutálás befejeződésével, 14 évesen kezdhettem el énekelni komolyan a gyulai Erkel Ferenc Zeneiskolában. Énektanárnőm az első meghallgatás alkalmával zenei pálya felé irányított.

- Mi volt a legemlékezetesebb az Ön számára a Zeneakadémián? Mire emlékszik vissza szívesen?

- Fogalmazhatnék úgy, hogy mindenre szívesen gondolok vissza. A legmeghatározóbb személy számomra énektanárom, Sólyom-Nagy Sándor bariton-operaénekes volt, de mellette számtalan művészlegenda tanított bennünket. A színészmesterség és színpadi mozgás, valamint az idegen nyelvű daléneklés kurzusait különösen szerettem. Érdekességként megemlítem, hogy Kodály Zoltán második felesége, aki 60 évvel volt fiatalabb a zeneszerzőnél, tanított dalirodalomból. Emlékezetesek voltak számomra a díszterem „kakasülőjéről” végignézett koncertek is. A karzat csak a zeneakadémisták rendelkezésére állt.

- Hogyan lehet rávenni manapság a tanulókat, hogy aktívan részt vegyenek az énekórán?

- Mivel az ének készségtantárgy, nehéz dolgom van. Érthető, hogy akinek nincs tiszta hallása és tiszta énekhangja, az kevésbé fogékony ez iránt a tantárgy iránt. Énekelünk, ritmust tapsolunk és mindig megpróbálok valamilyen érdekes felvételt keresni az interneten, ami leköti a figyelmüket. Az osztályok között is vannak persze különbségek. Vannak, akik igazán nyitottak az új információkra, és van, ahol időnként érdektelenségbe ütközöm.

- Ki a példaképe?

- Fiatalabb kormban több példaképem volt, de egy pár éve Rost Andrea világhírű operaénekesnő csodálatos hangszíne és könnyed énektechnikája nyűgöz le a leginkább, de szépsége is legendás.

- A tanítás mellett hogyan hódol ennek a zenei szenvedélynek?

- Rendszeresen koncertezem, sok felkérést kapok megnyitókon, bálokon, esküvőkön, templomi koncerteken énekelek. Az opera-, operett-, musical- és nótaéneklés mellett alkalmazkodom az egyéb kérésekhez is.

- Köszönjük a válaszait, további jó munkát kívánunk!

02

0304

 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.