BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Mobiltorony-állítás

07Müller Nóra tanárnő és a mi osztályunk, a 14. Df még a szünet előtt szakmai kiránduláson vett részt. A helyszín Békéscsabán, az Orosházi úton, a laktanya területén volt, ahol egy 40m magas, 3 lábú, rácsos szerkezetű telefontorony felállítására került sor.
Hideg volt azon a reggelen szerencsére azonban nem volt szél, mert az megakadályozhatta volna a munkálatokat. A körülmények alkalmasak voltak a munka megkezdéséhez, a hideg ellenére mindenki izgatottan várta a torony emelkedését.

Először a talpazat betontuskóin kellet beállítani a szintet (egyenlő magasságra), ezután kerülhetett sor a torony ráillesztésére két daru segítségével. Körülbelül 1 méterrel a föld fölött felszerelték az antennatartókat, majd folytatódott a mobiltorony emelkedése. A magasabb daru a tetejénél, a másik az aljánál fogta a szerkezetet és lassan beengedte az alap fölé. Ekkor lekötötték a kisebb darut és a másik a talpcsavarokra engedte az egész tornyot. A művelet menetét képzett munkások kísérték figyelemmel és irányították. Miután a torony a helyére került, azonnal rögzítették. Ekkor a geodétának ellenőriznie kellett a torony függőlegességét. Három irányból méréseket végzett egy Leica típusú mérőállomással. Az eredmény szerint: 17 mm a függőlegestől való eltérés a torony tetején. Ezt a földmérő rögzítette és elfogadta, mivel bőven a tűréshatáron belül volt a hiba. Végül ki kellet tűznie a védő kerítést a torony köré, és be kellet mérnie a földkábelek helyét is.
A feladat végrehajtását végignéztük, figyeltük a mérés minden pillanatát. Mindenki új élményekkel, kicsit átfagyva tért vissza az iskolába.

 

0102030406

Copyright © 2013. All Rights Reserved.