BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Kémiaverseny

0Február 6-án újból versenyre gyűltek össze a vízműs diákok. Ez alkalommal kémiából adhattak számot tudásukról. A Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya, és a Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt. A verseny célja a tehetségek felismerése, gondozása, a tehetség kibontakoztatása. Fontos, hogy a versenyzők elméleti tudása terjedjen ki az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira.

A Vízműből összesen harminchárom 9-10. osztályos tanuló mérte össze tudását. A két órás versenyen válaszolniuk kellett elméleti kérdésekre az általános, szerves és szervetlen kémiával kapcsolatban, valamint számítási feladatokat is megoldottak. A 9. osztályosok idei feladatlapjában többek között a vegyjelekhez tartozó elemek nevét kellett a rejtvény megfelelő négyzeteibe beírni, és különböző szempontok szerint sorba kellett rendezni a vegyületeket. Varga Tibor 10. osztályos tanuló szerint a feladatsor első része egyszerű volt, a számításos feladatokon viszont hosszabb ideig kellett gondolkodni.

 

A diákok lelkesen dolgoztak. A legügyesebbek továbbjuthatnak a megyei fordulóba, amely az írásbeli rész mellett egy laboratóriumi gyakorlatból áll. Reméljük, minél több vízműs ott lesz a következő fordulón, áprilisban pedig bizonyít az országos döntőn is.

 

Powered by RS Web Solutions

Copyright © 2013. All Rights Reserved.